Помощ - Търси - Регистрирани - Календар
Пълна версия: питане
UniBG Forums > Дискусии > Dexter's Lab > Програмиране
Guest
значи след няколко месеца ще имам пододен на този изпит:

Да се състави компютърна програма за обслужване на хотелска регистратура. Стаите, в които се настаняват клиентите на хотела са три вида – за един човек (единична – не повече от един човек), за двама души (двойна – не повече от двама души) и за трима души (тройна – не повече от трима души). Видът стая се определя от нейния номер: за единичните той завършва на 0, 3, 7 или 8, за двойните – на 1, 4 или 9 и за тройните – на 2, 5 или 6. Известно е, че за всяко едно настаняване престоят на даден клиент не продължава повече от 15 дни.

А) Да се въведе и контролира броят N на всички клиенти, нощували в хотела (150<=N<=2000).

За всеки клиент да се въведе следната информация:

– име, презиме и фамилия: един низ, не по-дълъг от 45 знака, в който имената са разделени с точно един интервал;

– ЕГН: един низ с дължина от 10 знака;

– населено място по постоянен адрес: един низ с дължина до 24 знака – град или село и името му, разделени с точно един интервал (например: град Пловдив или село Белащица);

– номер на стаята, която последно е обитавал клиентът: цяло число в интервала [0;800];

– общ брой настанявания в хотела: цяло число в интервала [1;100];

– за всяко настаняване – начална и крайна дата (включително) на нощувка (въвеждат се ден, месец и година): шест цели числа – за деня в интервала [1;31], а за месеца и годината съответно в [1;12] и [1990;2005].

Б) Да се изведе списък на всички клиенти, подреден във възходящ ред по номер на стая, като за всеки клиент се извежда: номер на стая; вид стая (единична, двойна или тройна); общ период на престой (в брой дни) за всички настанявания в хотела; инициал на името, инициал на презимето, фамилия; съкращение на населено място (гр. за град или с. за село); първа и последна буква на името на населеното място, разделени с тире. Инициалите са първата буква на съответното име, последвана от точка. Например за клиента, последно настанен в стая № 103, с 65 нощувки в хотела, с име Асен Георгиев Станков, от гр. Пловдив, да се изведе:

103 единична 65 А. Г. Станков гр. П–в

В) Да се изведе списък на клиентите, подредени във възходящ ред по номер на стая, в която последно са настанявани, като при един и същи номер на стая, клиентите се подреждат в низходящ ред на личното си ЕГН.

Г) Да се намери и изведе S – средният общ период на престой (в брой дни за всички настанявания) на клиентите в хотела. Да се изведат всички клиенти, чиито общ брой дни престой в хотела по време на всичките им лични посещения е по‑дълъг от S.

Указание към задачата: При решаване на задачата по програмиране трябва:

а) да се опише словесно използваният алгоритъм;

б) да се опише на хартия решението на задачата на един от следните езици за програмиране: Pascal, C, C++, Basic;

в) да се коментира написаният текст на програмата като се посочи предназначението на основните променливи и структури от данни, както и използваните процедури и функции.

та въпроса ми е като начинаещ кой език е най-добре да науча.
в момента нямам никакви познания в програмирането затова ви питам кое ще е най-удачно да използвам за такъв тип задачи?
demond
Pascal, zashtoto pozvoliava izraziavaneto na fundamentalnite principi/idei/tehniki v programiraneto - koito vseki nachinaesht e zadylzhitelno da izuchi usporedno s izuchavaneto na pyrvia si ezik za programirane - v naj-chist, pregleden, pyk ako shtesh i eleganten vid

C syshto ima prost i lesen za izuchavane sintaksis, no C programite tradicionno sa po-trudno chetlivi, a i ezika ne forsira "silno tipizirane" (znam che ne zvuchi dobre na bg), koeto e mnogo vazhno za pridobivane na dobri programistki navici

C++ e prekaleno moshten ezik za nachinaesht i potencialno mozhe da te obyrka (makar Bjarne S. da tvyrdi che C++ mozhe da se prepodava na nachinaeshti v podhodiashta forma, az imam rezervi kym tova)

BASIC ne e podhodiasht za nachinaesht kojto iskreno i seriozno iska da nauchi neshto poveche v programiraneto; no e podhodiasht ako chovek iska prosto da otbie nomera, da si napishe domashnoto/proekta/kursovata rabota i da zabravi za programirane
Mitak
Значи според мен най-лесно ще се направи на PHP smile.gif
Друг е въпроса, че според много хора PHP не е "програмен" а е "скриптов" език, и по тази тема може да се спори доста.

Ако има изисквания програмата да работи на определена платформа (Виндовс/ДОС) - Pascal, както ти е казал demond.

Според мен не е важно на какъв език е написана една програма - важното е тя да работи коректно, и да изпълнява функциите, за които е създадена.
Guest
благодаря за съветите.
днеска също питах и един даскал кое ще е най-добре и тои ми огговори Pascal.
така, че утре ще си купя "малката" книжка и го застъпам.
надявам се за няколко месеца да се науча да пиша подобен вид задачи.
Guest
v MIT za nachinaeshti polzvat Scheme.
predimstvata na Scheme sa, che moje da se obyasnyat osnovnite principi v programiraneto, kato se zapochne ot funkcionalno programirane i se mine putiom prez (izrejdam samo chast) destruktivno, logichesko i se stigne do OO. sushto taka moje mnogo lesno da se obyasnyat i pokajat na praktika meta-evaluatori, t.e. kak vuz osnova na edin programen ezik moje da se napravi drug programen ezik, kakto da rechem e napraven java, izhojdajki ot C/C++ ili kakvoto oshte polzvat. Po sushtiat nachin moje mnogo prosto da se napravi primitiven compiler, kojto da transformira Scheme source kum neshto, koeto poveche prilicha na psevdo-mashinen ezik, koeto sushto e ot znachenie za pravilnoto razbirane na tova po kakuv nachin tochno funkcionira edin computar.
Guest
Pascal
Автор: Сам Абълроус
Издател: ИнфоДАР
Страници: 460

Това ще ми свърши ли работа ?
Konqueror
QUOTE(Guest @ Oct 16 2006, 02:28 PM)
значи след няколко месеца ще имам пододен на този изпит:

Да се състави компютърна програма за обслужване на хотелска регистратура. Стаите, в които се настаняват клиентите на хотела са три вида – за един човек (единична – не повече от един човек), за двама души (двойна – не повече от двама души) и за трима души (тройна – не повече от трима души). Видът стая се определя от нейния номер: за единичните той завършва на 0, 3, 7 или 8, за двойните – на 1, 4 или 9 и за тройните – на 2, 5 или 6. Известно е, че за всяко едно настаняване престоят на даден клиент не продължава повече от 15 дни.

А) Да се въведе и контролира броят N на всички клиенти, нощували в хотела (150<=N<=2000).

За всеки клиент да се въведе следната информация:

– име, презиме и фамилия: един низ, не по-дълъг от 45 знака, в който имената са разделени с точно един интервал;

– ЕГН: един низ с дължина от 10 знака;

– населено място по постоянен адрес: един низ с дължина до 24 знака – град или село и името му, разделени с точно един интервал (например: град Пловдив или село Белащица);

– номер на стаята, която последно е обитавал клиентът: цяло число в интервала [0;800];

– общ брой настанявания в хотела: цяло число в интервала [1;100];

– за всяко настаняване – начална и крайна дата (включително) на нощувка (въвеждат се ден, месец и година): шест цели числа – за деня в интервала [1;31], а за месеца и годината съответно в [1;12] и [1990;2005].

Б) Да се изведе списък на всички клиенти, подреден във възходящ ред по номер на стая,  като за всеки клиент се извежда: номер на стая; вид стая (единична, двойна или тройна); общ период на престой (в брой дни) за всички настанявания в хотела; инициал на името, инициал на презимето, фамилия; съкращение на населено място (гр. за град или с. за село); първа и последна буква на името на населеното място, разделени с тире. Инициалите са първата буква на съответното име, последвана от точка. Например за клиента, последно настанен в стая № 103, с 65 нощувки в хотела, с име Асен Георгиев Станков, от гр. Пловдив, да се изведе:

103  единична  65  А.  Г.  Станков  гр. П–в

В) Да се изведе списък на клиентите, подредени във възходящ ред по номер на стая, в която последно са настанявани, като при един и същи номер на стая, клиентите се подреждат в низходящ ред на личното си ЕГН.

Г) Да се намери и изведе S – средният общ период на престой (в брой дни за всички настанявания) на клиентите в хотела. Да се изведат всички клиенти, чиито общ брой дни престой в хотела по време на всичките им лични посещения е по‑дълъг от S.

Указание към задачата: При решаване на задачата по програмиране трябва:

а) да се опише словесно използваният алгоритъм;

б) да се опише на хартия решението на задачата на един от следните езици за програмиране: Pascal, C, C++, Basic;

в) да се коментира написаният текст на програмата като се посочи предназначението на основните променливи и структури от данни, както и използваните процедури и функции.

та въпроса ми е като начинаещ кой език е най-добре да науча.
в момента нямам никакви познания в програмирането затова ви питам кое ще е най-удачно да използвам за такъв тип задачи?
*

Интересно тази задача е решавах на едни приятел когато кандидатства в пловдивския университет но му я направих на C++

Разбира се Паскал и Бейсик са по лесни за учене езици

П.С Езиците от високо ниво като C++ се оценяват по високо имаи го в предвид
ko-pach
Можеш да ползваш готов PHP+MySQL скрипт, изтегли го от тук: php-residence

Не решава задачата, но можеш да го използваш за основа.
Konqueror
QUOTE(ko-pach @ Oct 23 2006, 07:14 PM)
Можеш да ползваш готов PHP+MySQL скрипт, изтегли го от тук: php-residence

Не решава задачата, но можеш да го използваш за основа.
*

Ти прочете ли изобщо условието момчето явно ще се явява на изпит по информатика в пловдивски университет защотото аз съм я решавал именно там тази задача а на изпита му изизкват :

Не мисля че е удачно твоя пример + това сам каза че не се решава задачата
ko-pach
Като си е решавал пастни му решението .. Пак ме цитираш преди да си използвал главата си първо ..
Konqueror
Нека ми пише на ЛС ще му го пратя а за цитирането беше на място ти не си чел явно smile.gif
HotStuff
blink.gif ай ай ай Някои ако я има да ми каже pls много ми трябва pardon.gif
Sunbaby
Първия тип задачи правим точно в момента на Паскал... dry.gif кефф
Това е семпла версия на форума. За да видиш пълната версия, която има повече информация, по-добра подредба и снимки, натисни тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.