Помощ - Търси - Регистрирани - Календар
Пълна версия: Басня
UniBG Forums > Отдих и забава > Словото, Музиката, Изображението > Библиотека
dlh
Един плъх вървял през полето и стигнал до едно блато с жаби. Докато стоял на брега и се чудел как да премине блатото, една жаба го видяла и намислила да го удави, уверявайки го, че иска да му помогне. Тя му казала: "Завържи крака си за моя и така ще те пренеса, без да паднеш!". Плъхът й се доверил, завързал крака си за жабешкия и се качил на гърба й. Така жабата го отнесла по средата на блатото и там почнала да се спуща към дъното, за да го увлече със себе си и да го удави. Но плъхът загребал с лапи и се задържал на повърхността. В този миг един летящ сокол видял плъха над водата, спуснал се и го сграбчил, като заедно с него отнесъл и жабата. Така загинали и плъхът, и жабата.
nik666
Хм интересно, това или съм го учил по литература, или го е имало в детските ми книжки, защото го помня от някъде biggrin.gif
dlh
Аз от един учебник по психология помня една будистка "басня":

Гони те тигър. Стигаш до ръба на пропастта. Там има една лозова клонка, с узрял грозд. В пропастта има вода, в която плуват крокодили. Какво ще направиш? Какво символизират тигъра, лозата, пропастта и крокодилите? :>
GoodINC
Може би... тигърът е смъртоностна болест или нещо от сорта, крокодилите са смъртта, а узрялото грозде малкия пламък надежда, че все пак ще оживееш..
dalt
Ще изям грозда wink.gif
Аз рабирам нещата така:
Тигъра е миналото, лозата - настоящето, пропастта - краят, крокодилите - бъдещето, а поуката е ясна smile.gif
Това е семпла версия на форума. За да видиш пълната версия, която има повече информация, по-добра подредба и снимки, натисни тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.