Помощ - Търси - Регистрирани - Календар
Пълна версия: Миграция от hybserv към ratbox-services
UniBG Forums > Дискусии > Помощ
Страници: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
Narf
Както повечето от вас знаят, в скоро време(вероятно след около месец) предстои смяна на сегашните Services в UniBG. Понеже с това събитие изникват много въпроси ето две статии, които се надявам, че ще ви дадът нужните отговори:

http://unborn.ludost.net/hybserv2rserv.txt, с автор ongeboren.
http://www.unibg.org/help?id=64, с автор Narf(т.е. аз).

Понеже статията на ongeboren е писана на шльокавица, аз написах втората на кирилица и се опитах да я направя както по-четлива, така и малко по-разбираема.

Както можеби сте забелязали и от Global съобщението, можете да изпробвате новите services на тестовият сървър - marvin.lirex.com. Не забравяйте обаче, че това е тестов сървър и както той, така и services могат да паднат или бъдат спряни по всяко време без предупреждение и това не подлежи на оплаквания и жалби.

Оставям темата отворена за въпроси, но предупреждавам, че ще бъде модерирана много строго, за да не настане пълен хаос. На модерация подлежат следните ситуации:

- Въпроси, на които вече е отговорено в статията, както и такива, на които вече е отговорено в темата.
- Мнения от сорта на "подкрепям", "не ме кефи", "защо ви е да го правите", "харесвам си старите services".
- Упреци към UniBG Team относно миграцията.
- Псувни и обиди към когото и да е и под всякаква форма(това се подразбира).
- Offtopics.

... и други подобни, съжалявам ако съм пропуснал нещо.
А за да отговоря от сега на въпроса "Защо са нужни тези промени?", ще перефразирам накратко досегашни изказвания на ongeboren:

Защото hybserv е морално остарял software, писан преди 10 години, който е пример за това как да НЕ се програмира. Както и за да се ограничи(значително) abuse-а и кражбите, както от страна на потребителите, така и на администрацията.

Edit:

http://www.unibg.org/help?id=65 - Команди към NS в ratbox-services.
http://www.unibg.org/help?id=66 - Команди към CS в ratbox-services.
nik666
Бих искал само да допълня нещо, загатнато между редовете. При смяната на services е желателно колкото е възможно по-скоро да конвертирате ника си към новия тип, първо за да се пресече овреме злоупотребата на администратори с командата SET PASSWORD, и второ - за ваше собствено улеснение и застраховка, при което на практика отпада въздесъщото търсене на административна намеса.
Lovdjiev
Ako
potrebitelite imat nujniat level da dobavyat/triat drugi potrebiteli, te biha
mogli da iztriat i sebe si, ne ne i nyakoj kojto ima ednakuv ili po-visok ot
tehniat level (kakto i v hybserv).

А ще може ли както при hybserv след като дадения потребител се идентифицира като фоундер да истрии и такива с левел равен на техния или по-висок?
Narf
QUOTE(Lovdjiev @ Jul 12 2006, 10:15 PM)
А ще може ли както при hybserv след като дадения потребител се идентифицира като фоундер да истрии и такива с левел равен на техния или по-висок?
*

В моята статия съм написал, че каналите вече няма да имат пароли, от което следва, че идентификация за канал няма да има. Owner-ът ще бъде единственият човек с level 200 в канала, за останалите ще е невъзможно да имат този level и съответно, той ще може да ги трие.
N2GetherNow
Доколкото разбрах (чак след като прочетох оригиналната статия) Ноекспайр отпада? Отварям малка скоба: Нарф, нищо лично, но докато четях твоята статия останах с убеждението, че никове по-стари от 2 години ще си имат ноекспайр дори и след като мигрират, а такова нещо няма според статията на онгеборен, затварям скобата:Р
Narf
QUOTE(N2GetherNow @ Jul 12 2006, 10:24 PM)
Доколкото разбрах (чак след като прочетох оригиналната статия) Ноекспайр отпада? Отварям малка скоба: Нарф, нищо лично, но докато четях твоята статия останах с убеждението, че никове по-стари от 2 години ще си имат ноекспайр дори и след като мигрират, а такова нещо няма според статията на онгеборен, затварям скобата:Р
*

NoExpire като функция няма да съществува, но старият тип никове над 2 години няма да expire-нат при никакви обстоятелства, което означава, че на практика те имат NoExpire.
Съжалявам за двусмислицата. smile.gif
N2GetherNow
QUOTE(Narf @ Jul 12 2006, 11:28 PM)
NoExpire като функция няма да съществува, но старият тип никове над 2 години няма да expire-нат при никакви обстоятелства, което означава, че на практика те имат NoExpire.
Съжалявам за двусмислицата. smile.gif
*

Ще експайрнат, пример (2 годишен ник):

30 (стандартен период)
+
2х52 (по 1 ден за всяка седмица)
+
2х8 (по 8 дни за всяка завършена година)
=
150 дни неактивност

Това не е никогаwink.gif
Lovdjiev
QUOTE(N2GetherNow @ Jul 12 2006, 10:38 PM)
Ще експайрнат, пример (2 годишен ник):

30 (стандартен период)
+
2х52 (по 1 ден за всяка седмица)
+
2х8 (по 8 дни за всяка завършена година)
=
150 дни неактивност

Това не е никогаwink.gif
*

Ako edin nickname e na poveche ot 2 godini i e 'star nickname' (ima permanentna
parola i nyama setnat email adres), tozi nickname nyama da expire-ne, tuj kato
se respektira option-a 'ircoperator', po-dobre poznat pod imeto 'noexpire' ot
hybserv.
Mitak
За NoExpire:
Ще го има на СТАРИ никове, т.е. НЕКОНВЕРТИРАНИ, и то на възраст над 2 години.
В момента, в който изпълните CONVERT - NoExpire отпада като опция.
Все пак, има "бонус" - expire периода зависи от възрастта на ника ви, за повече подробности - прочетете статиите. В деня на expire на ника ви се дава още една възможност да си го запазите - ще получите предупредителен e-mail, че ника ви ще бъде дропен, при което просто трябва да го реактивирате. Такива предупреждения ще бъдат изпращани до 2 /два/ пъти. След това - ника се дропи. Съгласете се - който си зареже ника да expire-не два пъти - по-добре да го остави на някой друг smile.gif

Забравени пароли и други подобни - това НЕ е проблем на UniBG.
Както предполагам ви е известно, след като сте прочели статиите - за да конвертирате никовете си в новият формат, ще трябва да използвате permpass - който си е забравил permpass-a... sory smile.gif

п.с.
И стига с това NoExpire - поне 20 човека са ме питали кво щяко да стане с ноекспире-то... вие заради ноекспире ли сте в ИРЦ?
Pe666o
А, само да питам..на никове под 2 години с NoEXpire ще им падне ли NoEXpire-a?
Narf
QUOTE(Pe666o @ Jul 13 2006, 12:43 AM)
А, само да питам..на никове под 2 години с NoEXpire ще им падне ли NoEXpire-a?
*

Да - ще падне.
И не мога да схвана защо не можете да го разберете - написано е съвсем на човешки език и в двете статии, но въпреки това всички питате за NoExpire. Спрете с тези въпроси - моля ви.
Направил съм някои корекции в статията - дано така да я разберете по-добре и от сега нататък в нейният край ще добавям всеки често задаван въпрос, който срещна. А всеки следващ въпрос относно NoExpire тук ще бъде изтриван!
Guest
N2GetherNow само да спомена, че четеш не там където трябва.това е за новите което спомена с изчисленията средно кога ще ти изтече ника и етц. Старите не падат ако не се конвертират. те май писаха де но все пак да кажа защото имаше упреци към статиите. четете и заглавията на отедлните раздели специално за Expire си имаше 2 графи 1-ва за "старите" никове 2-ра за "новите"
F-o-U-N-D-e-R
имам 1 въпрос:командите в отделните сервиси остават ли си същите или ще има нови???съжелявам но това не го прочетох ,ако е писано някаде моля посочете ми...
Narf
QUOTE(F-o-U-N-D-e-R @ Jul 13 2006, 03:27 AM)
имам 1 въпрос:командите в отделните сервиси остават ли си същите или ще има нови???съжелявам но това не го прочетох ,ако е писано някаде моля посочете ми...
*

Командите ще са нови, като за идентификация ще се ползва LOGIN, но може да се ползва и ID/IDENITFY като синоним на тази команда, за улеснение. За старите никове SET PASSWORD и NEWPASS(за тази не съм сигурен) ще важат, но иначе всичко останало е различно.
Скоро ще пусна статии и за новите команди.
Jen
QUOTE(Mitak @ Jul 12 2006, 11:24 PM)
ще бъдат изпращани до 2 /два/ пъти. След това - ника се дропи.
*

или 3?
Slevin
Никъде не видях да е споменато, ще има ли функция/команда която да замести kill immed?
Narf
QUOTE(sidni @ Jul 13 2006, 07:17 AM)
или 3?
*

Според статията на ongeboren, на базата на която аз написах моята, пише, че са 3. Не мога да съм сигурен, но вероятно Mitak в бързината е натиснал 2 вместо 3. smile.gif

QUOTE(Sk8rafleXX @ Jul 13 2006, 11:33 AM)
Никъде не видях да е споменато, ще има ли функция/команда която да замести kill immed?
*

Не.
Guest
Имам въпрос....
Защо неиска да ми се се смени паролата на даден ник след като правя всичко както описано в пощата ми?
Narf
QUOTE(Guest @ Jul 13 2006, 02:53 PM)
Имам въпрос....
Защо неиска да ми се се смени паролата на даден ник след като правя всичко както описано в пощата ми?
*

Защото не трябва да си идентифициран, когато въвеждаш token-а, обаче когато NS ти го изпише в съобщението, теб те мързи да го прочетеш.
F-o-U-N-D-e-R
този тестовия сървър marvin.lirex... с какъв порт е ? 6667 ?
Guest
Напротив сменям си ник-а дори на този който го смених не е регистриран...
Narf
QUOTE(F-o-U-N-D-e-R @ Jul 13 2006, 03:18 PM)
този тестовия сървър marvin.lirex... с какъв порт е ? 6667 ?
*

Да - щом не е посочен порт, значи се използва стандартния.
Можеше да пробваш преди да задаваш подобен елементарен въпрос.
Narf
QUOTE(Guest @ Jul 13 2006, 03:19 PM)
Напротив сменям си ник-а дори на този който го смених не е регистриран...
*

В момента на тестовият сървър в канал #rs има 36 души - много по-лесно ще решим проблема там, отколкото тук.
F-o-U-N-D-e-R
QUOTE(Narf @ Jul 13 2006, 04:31 PM)
Да - щом не е посочен порт, значи се използва стандартния.
Можеше да пробваш преди да задаваш подобен елементарен въпрос.
*

значи на това с пробването мога само да кажа ,че интернет доставчика ми е направил така ,че ако влизам с който и да е сървър с порт 6667 ..той винаги ме препраща към net-surf ....тоест по просто обяснено с порт 6667 мога да влизам само с net-surf...затова попитах дали има и друг порт..осен стандартния...
Narf
/server marvin.lirex.com:6667 - За последен път(понеже имаше и още един потребител, който пита за това, но го модерирах).
bringer
narf sorry za tupiq vupros no pri puskane na novite services neshta kato sanserv proxyta i t.n. shte ima li ?
Narf
QUOTE(bringer @ Jul 13 2006, 08:18 PM)
narf sorry za tupiq vupros no pri puskane na novite services neshta kato sanserv proxyta i t.n. shte ima li ?
*

Мога да ти кажа само, че това няма абсолютно нищо общо със ratbox-services.
Guest
Искам да попитам, ще може ли да се променя левел лист-а на даден канал ?
Lam3r4e
Prosto kazano , nik na 2 godini s email verifikaciq nqma ima drop t.e. t'wa shte byde zamestitelq na noexpire , a drugite prqkori shte se dropqt (expirwat) ako nqmat 2 godini i email verifikaciq i ako sa na po malko wreme shte expirwat prez 30 dni t.e. ako nqa godina, ako imat godina expirwaneto im shte byde sled 90 dni , i kato se dropi nicka ti edin pyt shte se regne auto ot services i shte ti se prati email s parolite i wsichki te mu saltanati i taka do 3tiq put pri drop shte se regwa ...na 4tiq nqma se regne a shte se dropne samo i shte byde freee za drugiq narod w unibg ...pone az taka razbrah ako imam nekwi errors neka nqkoi me poprawi cool.gif

A za kanalite nqa ima komandi kato /msg cs id #chan pass1 zashto kanal se regwa samo s /msg cs register #chan , bez paroli i takiwa mizerii , wsichki shte byde s umnotiqta email verifikaciqta smile.gif shte ima po edin owner (founder) na kanala koito samo toi shtte byde s level 200 (10000 pri hybserv) levelite nemoat se smenqwt kakto beshe s komanda /msg cs level i t.n. takwaz komanda nqma pri rs i ownera sam shte opredelq i promenq levela na daden negow user w listuser (acc lista) cool.gif
Narf
QUOTE(Guest @ Jul 14 2006, 09:57 AM)
Искам да попитам, ще може ли да се променя левел лист-а на даден канал ?
*

Не, level листа няма да може да се променя. Но е измислена алтернатива за това.
Guest
Искам да попитам защо ще има URL за канал, а за ник има само едно ICQ и емайл адрес който ще е хиднат за останалите потребители.
Narf
QUOTE(Guest @ Jul 14 2006, 09:29 PM)
Искам да попитам защо ще има URL за канал, а за ник има само едно ICQ и емайл адрес който ще е хиднат за останалите потребители.
*

Защото така са го измислили създателите на ratbox-services.
Guest
Аз, че няма да го конвертирам - няма, защото не си помня паролата, НО длъжна ли съм да го направя, ако искам да си ползвам ника нормално (това ми беше главната мисъл)?
Narf
QUOTE(Guest @ Jul 15 2006, 12:11 AM)
Аз, че няма да го конвертирам - няма, защото не си помня паролата, НО длъжна ли съм да го направя, ако искам да си ползвам ника нормално (това ми беше главната мисъл)?
*

Не, никой не те задължава.
Guest
Ми ква е ползата от тва да го convert? Тва не мога да схвана?

Кво печеля кат го convert?
Narf
QUOTE(Guest @ Jul 15 2006, 01:07 AM)
Ми ква е ползата от тва да го convert? Тва не мога да схвана?

Кво печеля кат го convert?
*

Ще имаш по-добра/ефективна защита на псевдонима си и ще можеш да се самоизтриеш от канал, на който си Owner.
lorddoskias
za brutskite idioti crawlva6ti foruma:

noexpire 6te otpadne, no perioda na expire 6te se uveli4ava v zavisimost ot starostta na nicka ( formulata e opisana na 1 stranica).

Demek na TEORIQ noexpire nqma da go ima kato opciq.

NA PRAKTIKA: NA "stari" nickove expire perioda 6te se polu4i mnogo golqm 150-300 dena spored zavisi starostta ( moje i po-malko/pove4e). Ako ne ste go razbrali vi syvetvam da si prerejite venite usporedno na rykata, ne napre4no.
linix
Бих предложил както писах в канал #rs (но поради други причини беше пренебрегнато) ако е възможно да се добави хелп/инфо за /msg ns help set edikfosi ,според мен това което Narf е писал в статиите си в официалния сайт на мрежата.Ще бъде по-полезно за повечето потребители.

П.С.
Ще ви копирам това което писах в канал а Вие сами си направете изводите защо предложението ми бе пренебрегнато.:
[01:53] <linix> nqkoi shte kaje li zashto nemoje da se dade cmd kato /msg ns help set edikfosi
[01:53] <Narf> shot taka e napraveno
[01:53] <linix> i da ti dade info za tova ... a ti dava obshti prikazki za vsi4kite komandi
[01:53] <linix> aham kk
[00:54] <linix> btw Narf shte e perfect pone spored men ..tfa det si go pisal u siteto ako moje onge da go prehvarli kato help za otdelnite komandi ...
[00:54] <linix> na pove4eto users po toq nachin shte im e po udobno
[00:54] <Te0d0ra> linix
[00:54] <linix> da
[00:54] <Te0d0ra> a svirka da ti napravi OS?
...
Guest
QUOTE(linix @ Jul 15 2006, 03:18 AM)
Бих предложил както писах в канал  #rs (но поради други причини беше пренебрегнато) ако е възможно да се добави хелп/инфо за /msg ns help set edikfosi  ,според мен това което  Narf е писал в статиите си в официалния сайт на мрежата.Ще бъде по-полезно за повечето потребители.

П.С.
Ще ви копирам това което писах в канал а Вие сами си направете изводите защо предложението ми бе пренебрегнато.:
[01:53] <linix> nqkoi shte kaje li zashto nemoje da se dade cmd kato /msg ns help set edikfosi
[01:53] <Narf> shot taka e napraveno
[01:53] <linix> i da ti dade info za tova ... a ti dava obshti prikazki za vsi4kite komandi
[01:53] <linix> aham kk
[00:54] <linix> btw Narf shte e perfect pone spored men ..tfa det si go pisal u siteto ako moje onge da go prehvarli kato help za otdelnite komandi ...
[00:54] <linix> na pove4eto users po toq nachin shte im e po udobno
[00:54] <Te0d0ra> linix
[00:54] <linix> da
[00:54] <Te0d0ra> a svirka da ti napravi OS?
...
*

Polzvaj /msg ns help set
dostatuchno podrobno sa opisani.
linix
Бих предложил още нещо за новите сървайсис ... а то е:
Тъй като след като напишеш /msg ns logout ... и сървайсис те килват .. и си дисконектнат от мрежата... тфа не е хубавоsmile.gif. По добре би било след написване на тази команда сървайсис автоматично да ти сменят ника на някакъв произволен.. от сорта на user123456 | 1ha3ibn3 | много вариянти зависи как се направи.smile.gif
това е за сега от мен чей се рег вече у форума...
Narf
QUOTE(linix @ Jul 15 2006, 05:53 PM)
Бих предложил още нещо за новите сървайсис ... а то е:
Тъй като след като напишеш /msg ns logout ... и сървайсис те килват .. и си дисконектнат от мрежата... тфа не е хубавоsmile.gif. По добре би било след написване на тази команда сървайсис автоматично да ти сменят ника на някакъв произволен.. от сорта на user123456 | 1ha3ibn3  | много вариянти зависи как се направи.smile.gif
това е за сега от мен чей се рег вече у форума...
*

Services не те kill-ват при logout, просто ти си достатъчно глупав за да си останеш с ника, докато той има kill protection и не се усещаш кога минават 60 секунди.
Guest
- Псувни и обиди към когото и да е и под всякаква форма(това се подразбира).

Не го ли написа ти?
TeamKiller
Да попитам MemoServ(MS) ще има ли в новите services ?
Narf
QUOTE(Guest @ Jul 16 2006, 03:45 AM)
Не го ли написа ти?
*

Опитах се да прозвуча възможно най-приятелски.
Това, че ви мързи да си използвате мозъците за ЕЛЕМЕНТАРНИ неща, а сте толкова тънкообидни не е мой проблем.

QUOTE(TeamKiller @ Jul 16 2006, 12:08 PM)
Да попитам MemoServ(MS) ще има ли в новите services ?
*

НЕ!
Guest
При новите nicks всичко ще става чрез емайл?
Narf
Update-нал съм статията с няколко отговора на често задавани въпроси и вече съм 99% процента сигурен, че не е останал въпрос, на който да не е отговорено там или в тази тема, така че - четете!

QUOTE(Guest @ Jul 16 2006, 04:59 PM)
При новите nicks всичко ще става чрез емайл?
*

Да, с малки изключения като идентификация на ника и променяне на опциите му.
EnEmY^
Imam preporyka/molba. Da se dobavi opciq UnSecure (syotvetno i access list) v NS.

Argumenti: Mnogo po-udobno e za eggdrops i windrops, ne se nalaga da se polzvat bygavi tcl-i ot roda na CSsup UniBGsup i t.n.
Narf
QUOTE(EnEmY^ @ Jul 17 2006, 12:22 PM)
Imam preporyka/molba. Da se dobavi opciq UnSecure (syotvetno i access list) v NS.

Argumenti: Mnogo po-udobno e za eggdrops i windrops, ne se nalaga da se polzvat bygavi tcl-i ot roda na CSsup UniBGsup i t.n.
*

Аз също подкрепям тази идея, но не вярвам ongeboren да иска да го имплементира. За целта ще е нужно да има и access, а тогава хората ще искат и Kill Immediately и т.н.
{052}
Пример: Даден Оператор ми знае пасс-1 и по време на на разработването на новите сървисес т.е. (сега) ре6и да ми да ми влезе с ник-а и да конвертира моя ник , какво става ? оставан на сухо ? Накратко въпроса ми е да си конвентирам ли ник-а о6те от сега ? А НЕ да 4акам последния момент (както пове4ето правят) ?

Мерси за вниманието

П.С. тази идея с новите сървицес не ми допада (както и на други) но няма как 6те трябва да се свикне и с тях,а и така 6те е по-добреsmile.gif

Успех ви пожелавам във всяко едно на4инание...
Guest
QUOTE({052} @ Jul 18 2006, 03:36 AM)
Пример: Даден Оператор ми знае пасс-1 и по време на на разработването на новите сървисес т.е. (сега) ре6и да ми да ми влезе с ник-а и да конвертира моя ник , какво става ? оставан на сухо ? Накратко въпроса ми е да си конвентирам ли ник-а о6те от сега ? А НЕ да 4акам последния момент (както пове4ето правят) ?
Мерси за вниманието

П.С. тази идея с новите сървицес не ми допада (както и на други) но няма как 6те трябва да се свикне и с тях,а и така 6те е по-добреsmile.gif

Успех ви пожелавам във всяко едно на4инание...
*

Pass 1 NE moje da se izpolzva za konvertirane. Iska se permanentnata parola.

Tova v momenta sa testovi servizi, te imat za zadacha da demonstrirat kakvo predstavlyavat novite servizi, kakto i da se nameryat nyakoi propuski i bugs, da se oshlaifat edin vid predi da budat pusnati v upotreba.

Pri istinskata migraciq, (koiato ne moga da kaja tochno koga shte e) shte se importira nanovo bazata danni ot hybserv-a, kojto raboti v unibg, kato tova predpolagam shte stane s cenata na vrushtane na bazata danni s chas - 2 nazad ili prosto nyama da ima servizi v produljenie na chas - 2. Edva togava convertiraneto na daden nick shte bude okonchatelno. Tova v momenta e testova mreja i po nikakuv nachin nyama promenite vuvedeni v neya da se vzimat pod vnimanie!!
Това е семпла версия на форума. За да видиш пълната версия, която има повече информация, по-добра подредба и снимки, натисни тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.