Помощ - Търси - Регистрирани - Календар
Пълна версия: См*рт
UniBG Forums > Дискусии > Основни
dreben
Зачудих се днес какво мислите по темата, та реших да пусна едно тредче с една анкетка и да стане ясно ;р

е това гледах:

Current local users: 686
Current global users: 8026

та се сетих за времето, когато този сървър имаше потребители, колкото цялата мрежа в момента :>

според вас кога ще започнат да бъдат спирани сървъри.?
CrazyGoD
Абе все още не са за спиране. предполагам, че като останат по-малко юзъри ще почнат да се спират. Надявам се, да не стане скоро време biggrin.gif
DeStRuCti0N
Ако не се вземат спешни мерки, най -късно до година мрежата ще иде по дяволите.
Под спешни мерки разбирам изгонване на некадърниците окичили се с 'титлите' администратор и ирц оператор, респективно и на сървърите им. Друг начин няма.
dreben
аз съм по-скоро за предпоследния вариант
манията за величие ще подпомогне неспирането :D
lame
QUOTE (DeStRuCti0N @ Jun 9 2008, 12:07 PM) *
Ако не се вземат спешни мерки, най -късно до година мрежата ще иде по дяволите.
Под спешни мерки разбирам изгонване на некадърниците окичили се с 'титлите' администратор и ирц оператор, респективно и на сървърите им. Друг начин няма.

daj malko po-kontretno de wink.gif
DeStRuCti0N
QUOTE(lame @ Jun 9 2008, 12:08 PM) *
daj malko po-kontretno de wink.gif

Веднага се сещам за двама - никола и призрачето, заедно с 'екипите' им
hatred
И аз съм за предпоследния отговор wink.gif
Ned
Аз съм за първия и предпоследния, 'щото в рамките на тая година юзърите ще са под 100.
Mitak
Врторият вариант.
Като гледам с какви темпове намаляват потребителите... за няма и 2 месеца - с малко повече от 1000, и мрежата се е смъкнала с едно място надолу в статистиката на irc.netsplit.de.... в краен случай е по-добре да останат 10-тина сървъра, които да поемат трафика. Тогава може да се говори за някакво развитие, колкото и странно да звучи. То и в момента има сървъри с по 20-тина потребителя, които сигурно са ботове/бнц-та, но си седят.

С NoEx бяхме дали идея за написването на наш си клиент, с подръжка на voip разговори и видео чат, но остана без подкрепа, дори някои го приеха с насмешка. Това е може би единият от вариантите за спасяването на мрежата.... както и dlh беше предложил - уеб базиран флаш клиент, също с подръжка на видео и глас.... което не е особено трудно за реализация.
lame
QUOTE (Mitak @ Jun 9 2008, 12:40 PM) *
Врторият вариант.
Като гледам с какви темпове намаляват потребителите... за няма и 2 месеца - с малко повече от 1000, и мрежата се е смъкнала с едно място надолу в статистиката на irc.netsplit.de.... в краен случай е по-добре да останат 10-тина сървъра, които да поемат трафика. Тогава може да се говори за някакво развитие, колкото и странно да звучи. То и в момента има сървъри с по 20-тина потребителя, които сигурно са ботове/бнц-та, но си седят.

С NoEx бяхме дали идея за написването на наш си клиент, с подръжка на voip разговори и видео чат, но остана без подкрепа, дори някои го приеха с насмешка. Това е може би единият от вариантите за спасяването на мрежата.... както и dlh беше предложил - уеб базиран флаш клиент, също с подръжка на видео и глас.... което не е особено трудно за реализация.

Kva e tazi mania za razkachane na serveri s malko clienti ne mi e iasna.. Kato se razkachat, vse edno vsichko shte se opravi? blink.gif
Narf
QUOTE (Mitak @ Jun 9 2008, 01:40 PM) *
Врторият вариант.

Ако не си разбрал - тук всичко се приема с насмешка.
Също знаеш и как ratbox-services влязоха в мрежата - нужно е някой с желание да го направи и да има едно рамо отгоре. Както реализирахте този проект, така можете да реализирате и друг.

QUOTE (lame @ Jun 9 2008, 02:01 PM) *
Kva e tazi mania za razkachane na serveri s malko clienti ne mi e iasna.. Kato se razkachat, vse edno vsichko shte se opravi? blink.gif

Не всичко ще се оправи, но ще се разкарат един куп излишни линии.
lame
iasno, vsichko opira do pustite mu prava pak ili ti mi govorish za "connection lines" old C/N lines wink.gif
dreben
моля ви се! ;)
Narf
QUOTE (lame @ Jun 9 2008, 02:21 PM) *
iasno, vsichko opira do pustite mu prava pak ili ti mi govorish za "connection lines" old C/N lines wink.gif

А не опира ли всичко до права?
Както и да го погледнем ...
Прегласуват се и правила и сървъри и к'во ли не и нищо от това не е за мрежата, а за да може някой да има права в нея.
DeStRuCti0N
QUOTE(Narf @ Jun 9 2008, 02:25 PM) *
А не опира ли всичко до права?
Както и да го погледнем ...
Прегласуват се и правила и сървъри и к'во ли не и нищо от това не е за мрежата, а за да може някой да има права в нея.

Така е, въпроса е какво правим от тук натам ?
Mitak
QUOTE(Narf @ Jun 9 2008, 02:11 PM) *
Ако не си разбрал - тук всичко се приема с насмешка.
Също знаеш и как ratbox-services влязоха в мрежата - нужно е някой с желание да го направи и да има едно рамо отгоре. Както реализирахте този проект, така можете да реализирате и друг.

Ако правя нещо от тук нататък ще е като самостоятелен проект - пък който иска да се включва като разработчик, който иска да го ползва smile.gif ГПЛ рулз....
Stillness
А можете ли да направите нещо? Нали като се опитате, онези с правата ще ви подрежат крицата? Едва ли който и да е ще каже "Ама моля, на мен тоя сървър не ми трябва". Та няма значение какво мислите, че е правилно. Както каза Narf всичко опира до права. Интересното е, че скоро няма да има потребители и тогава кой-знае защо ще им са тези права, но... Според мен другата година ще е последна. То и без това основната идея (Internet Relay Chat) вече не съществува. Одавна в тази мрежа влизат хора, които да покажат колко са велики и хора, на които все пак им пука за мрежата и се опитват по някакъв начин да я спасят, а обикновените потребители все-повече изчезват.
int21h
QUOTE(Mitak @ Jun 9 2008, 04:01 PM) *
Ако правя нещо от тук нататък ще е като самостоятелен проект - пък който иска да се включва като разработчик, който иска да го ползва :) ГПЛ рулз....

Ами.. да беше дал малко информация за проекта..
Mariyana
Ако правя нещо от тук нататък ще е като самостоятелен проект - пък който иска да се включва като разработчик, който иска да го ползва ГПЛ рулз....

Аз предлагам, вместо да си губите времето в глупости, дружно да се захванете и да ми напишете дипломната работа! cool.gif Няколко часа занимавка е като за вашата фирма. После ще се разберем, кой, какво пие.

Иначе до края на годината викам всичко да се "разхвърля", защото положението достигна май пик-а си. Както се изказа Милен, не знам к'во ще се прави, но добре е да се направи бързо!
Mitak
QUOTE(int21h @ Jun 9 2008, 04:04 PM) *

Идеята за сега е "мъртва".
Иначе беше горе долу следното:
Подобен на скайп интерфейс, с чат стаи (чат стая = канал). В services - отделно поле за воип номер на всеки ник (или на мястото на icq например).
Потребител А иска да разговаря с потребител Б -> клика върху ника му и го "набира". Не е нужно дори да знае номера му. За воип се ползва астериск сървърче.... СИП протокола знаем - подържа и видео. Така, че една преработка на ekiga например (или както там се казваше) да подържа и ирц протокол няма да е кой знае каква сложнотия, отделно - няма да ни се налага да пишем за подръжка на воип и видео, то си е написано. Екига е мултиплатфомен софтуер - върви на всичко...
Не на последно място:
Подсигуряване на базата данни с имената и паролите. Това може да стане с генериране на отделен частен ключ за всеки потребител, който ключ НЕ се пази никъде в базата данни. Има го единствено потребителя. Това съм го реализирал и работи.
Ключа се избира от потребителя по време на регистрация, и е мин. 6 символа. Без него дори да се знае паролата - все тая.

Плюсове на проекта:
1. Ще се "съживи'' мрежата. Може да се очакват и нови потребители.
2. Нищо не пречи който иска да си използва стандартен ирц клиент - все пак протоколите, които се ползват са СИП и ИРЦ.
3. Може да се ползва и само СИП - единствено за разговори (вкл. видео).
4. Към екипа от разработчици биха се включили много хора - ако го публикуваме в сорсфорж примерно, или в гугъл.
5. Потребителя не трябва да знае никакви команди - всичко ще е "цък-цък". Единственото, което ще го интересува е да си напише ник/парола и да се логне.
6. Няма да има такава голяма нужда от административна намеса, дори никаква (пример - скайп, icq).

Минуси:
1. Ще го има вечното оплюване от страна на някои хора
2. Нужна е инвестиция в сървър (астериск)
3. Ще глътне много време - за подобен проект около година, а до тогава.... може да няма мрежа.
int21h
Ами.. Успех.
dreben
та, за спирането на сървъри ми беше думата ;р
Mitak
QUOTE(int21h @ Jun 9 2008, 05:13 PM) *
Ами.. Успех.

Пожелай го на този, който ще се заеме с подобен проект.
Поне за сега аз нямам намерение.

А сървъри едва ли ще се спрат... пък и като се замисли реално човек - каква полза от спирането им?
kaspi
kogato admina reshi da go spre. kakvo mu prechi da si chati i sam s nqkolko bnc-ta
magdanoz
absoliutno podkrepqm milen smile.gif
LordDoskias
Проблемът не е дали този или онзи се е самозабравил и че еди-си-кой сървър е боза. Просто времената се менят, технологиите също. Преди беше модерно асл,плс и тем подобни и "колко ти е стар никът в ирц", а сега е - "дай си скайпа". Хората са същите, простотиите са същите - просто мястото е различно - преди години ирц и иця, сега е модерно скайп, а утре - ами кой знае...
zeraful
Здрасти, Лорде ;>
dreben
http://www.unibg.org/site/news/show.php?Un...wWaoR&id=77

мисля, че гласувалите за първата опция познаха :)
Mitak
QUOTE(dreben @ Jul 2 2008, 06:47 AM) *
http://www.unibg.org/site/news/show.php?Un...wWaoR&id=77

мисля, че гласувалите за първата опция познаха smile.gif

Е, два сървъра с по 30 бнц-та на тях ги няма.... какво толкова smile.gif
schemer
QUOTE(Mitak @ Jul 2 2008, 09:01 AM) *
Е, два сървъра с по 30 бнц-та на тях ги няма.... какво толкова smile.gif

Е, нали трябва да отчетат някаква дейност smile.gif
Това е семпла версия на форума. За да видиш пълната версия, която има повече информация, по-добра подредба и снимки, натисни тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.