Помощ - Търси - Регистрирани - Календар
Пълна версия: 76 080 на матурите
UniBG Forums > Дискусии > Новини
Rolex
Заявления за явяване на матури са подали 76 080 абитуриенти, съобщи в предаването "Седмицата" на Дарик радио министърът на образованието и науката Даниел Вълчев.

Матурата по български език и литература е на 1 юни, неделя, и ще се проведе в 1444 училища, в които са подготвени 6093 зали За реда по време на изпита ще следят над 12 хил. квестора.

Оценителните комисии за всички изпити са 14. Те включват 1382 специалисти, от които 69% са учители, а 31% са университетски преподаватели. 70% от оценителите не са от София.

Всички работи ще се преглеждат на две непрекъснато охранявани места в София. 20 юни е срокът, до който трябва да бъдат обявени резултатите.

Проверяващите ще преглеждат средно по около 30 работи на ден. На един оценител ще се паднат по около 250 работи и той ще получи по 2,50 лв. за всяка. Пет милиона лв. ще струва организацията на зрелостните изпити, съобщи министър Вълчев.

Най-много са желаещите да се явят на география и икономика - 24345. Желание за явяване на трети изпит имат 1850.

Тези, които не се явят на матура, могат да получат документ за завършен гимназиален етап на образование или да се явят на следваща сесия.

"Пазят матурите като столевки" - под това заглавие днес в. "Труд" описва как са охранявани работниците, които отпечатват 154 хил. материала за утрешния изпит по български език.

15 хил. полицаи са мобилизирани да охраняват кашоните с тестовете, които пътуват из страната. Работниците в сградата, където се печатат изпитните материали, нямат право да носят със себе си мобилен телефон, за да не бъдат копирани изпитните тестове и на излизане се събличат до голо.

Тестовата книжка съдържа 3 варианта на изпита, лист за отговорите с указание за решение и идентификационна бланка. Тя е защитена с баркод и воден знак.

Източник : http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1204997
Ned
Успех на всички от форума, които ще се явяват на матура.

П.С: Най-голям успех пожелавам на себе си естествено.
Sublime
QUOTE(Ned @ May 31 2008, 08:48 PM) *
Успех на всички от форума, които ще се явяват на матура.

thumbsup.gif
silence
И аз ви желая успех wink.gif
magdanoz
mersi biggrin.gif
Polizei
Е, ко стана с българския?
Ще пием ли? 0.о
silence
Ако магданоза спре да се прави на чукнат може и да пийнем.

П.П.
CODE
<@magdanoz> i sa chuda to de da q pochwam
<@silence> pochni ot bira;)
<@magdanoz> nqqm jelanie nqkak
<@magdanoz> sha mi sa dospi
<@silence> uuu izobshto ne se dospiva;)
<@silence> znaesh li kolko dobre mi doidoha niakolko po obiad
<@magdanoz> dea znam
<@magdanoz> nqkak si mi e depresirano teq dni daje i ne mi se pie
magdanoz
sha piem be cqlo lqto ima biggrin.gif zel sym q inache
wyprosa e da izleznat rezultatite i da widim s kolko
utre e drugata
p.s. policaq e gaden neserioznik
p.p.s. sirenceto e alkoholik !
silence
Не съм, това са долни инсинуации! Аз пия от медицинска гледна точка! Само дезинфекцирам тръбитеи smile.gif
starshine
prekalqwate s offtopic-a. Ima si spammerski razdeli, no tozi ne e ot tqh.
Rolex
На втора матура се явяват зрелостниците

Днес е втората матура, на която зрелостниците се явяват по предмет по избор.

В 7.45 часа в образователното министерство беше изтеглен вариантът за задължителен държавен зрелостен изпит по избор.

Изтегленият изпитен вариант е "Вариант 2 - синьо" и се отнася за всички премети.

Условията са същите като на матурата по български език и литература - учениците трябва да са в класните стаи до 7.30, изпитът започва в 8.00 часа.

Трябва да се пише само със син химикал, за матурата по математика ще са нужни молив, пергел, транспортир и триъгълник, ползването на калкулатор, сборници и таблици не е позволено.

Времето за работа, с което ще разполагат зрелостниците, е четири часа. За учениците със специални образователни потребности продължителността на изпита е с час повече.

Над 76 000 дванадесетокласници трябваше да избират между 13 предмета за матурата. Най-много зрелостници - 26 хиляди са избрали предмета география, следва математиката, предпочетена от 13 хиляди. Около 10 хиляди ще се явят на изпит по биология, 9 хиляди - ще държат изпит по история, 5 хиляди - по физика.
От чуждите езици най-предпочитан е английският, на който ще се явят около 8 хиляди зрелостници.

Попитан защо според него най-много зрелостници са избрали да се явят на матура по география, просветният министър Даниел Вълчев каза, че в много университети оценката от тази матура се зачита, както и че децата смятат, че предметът е лесен.

Той се пошегува, че причината може да се крие и в това, че българинът обича да пътува.

Източник : News.Bg
Ned
Абе не ме ебе дали се е шегувал или не, не си ли взема матурите поне с 3, лично ще му строша кофата на тоя.
Rolex
QUOTE(Ned @ Jun 3 2008, 01:07 PM) *
Абе не ме ебе дали се е шегувал или не, не си ли взема матурите поне с 3, лично ще му строша кофата на тоя.

Може ли и аз да дойда с теб pardon.gif Че и аз отдавна съм му вдигнал мерника...
Dragster
QUOTE(Ned @ Jun 3 2008, 01:07 PM) *

Видях матурите по география и история, и са много лесно. Би трябвало всеки да ги вземе, а въпроса е с колко - 3, 4, 5...

Като се има впредвид, че 2ра матура е предмета с който ще се кандидаства, демек сте учили по него - означава, че трябва да е нещо от сорта на 4,50 +
hatred
Аз прегледах матурите по английски и математика: УЖАСНО ЛЕСНИ.

Дори за момент ми стана смешно, щото всички обясняват как тук е лесно и не знам си кво, ама нещата в матурата по математика съм ги учил преди 2 години smile.gif Най-сложните неща са един въпрос за вариации и логаритми. Другото е от лесно, по-лесно. Нямам думи smile.gif
NoEx
QUOTE(hatred @ Jun 3 2008, 08:14 PM) *
Аз прегледах матурите по английски и математика: УЖАСНО ЛЕСНИ.

Дори за момент ми стана смешно, щото всички обясняват как тук е лесно и не знам си кво, ама нещата в матурата по математика съм ги учил преди 2 години smile.gif Най-сложните неща са един въпрос за вариации и логаритми. Другото е от лесно, по-лесно. Нямам думи smile.gif

Дайте да ги видим и ние wink.gif
black_dahlia
Днес прегледах матурата по математика и точно задачата с логаритмите беше най-лесна. Решава се точно с един поглед.
Вариациите, комбинациите и пермутациите и те са лесни, стига да се знаят основните правила.
Всичко останало беше също беше на много ниско ниво, но това все пак е върху материал само на задължителна подготовка. Нещото, което ме учуди беше, че няма стереометрия. Да бяха сложили поне една задача за цвят. При задачите за записване на отговора имаше няколко уловки като допустими стойности и това беше всичко, което евентуално може да се обърка (или по-скоро забрави).
Това е семпла версия на форума. За да видиш пълната версия, която има повече информация, по-добра подредба и снимки, натисни тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.