Помощ - Търси - Регистрирани - Календар
Пълна версия: Linux
UniBG Forums > Дискусии > Помощ
lou2`s
Значи искам да си инсталирам Linux но ми е доста трудно да избера.. Вие можете ли да ме посъветвате каква да сложа, но да е лесна за начинаещи смисал аз не сам ползвал никога линух и затова..

Благодаря Предварително.
DaDiablo
Ubuntu
int21h
QUOTE(DaDiablo @ Mar 11 2008, 03:20 PM) *

Напълно подкрепям.
Mitak
Подреждам ги по леснота за незапознат потребител (т.е. за първи път инсталираш линукс):

Ubuntu, Kubuntu и техните производни
Mandriva
SuSe
Fedora

Лично аз съм фен на Кде и предпочитам убунту, но и не съм начинаещ и съм избрал класика - Дебиан.
lou2`s
като го записвам задължително ли е да го boot-на или го записвам на обикновено CD ?
int21h
QUOTE(lou2`s @ Mar 11 2008, 07:06 PM) *
като го записвам задължително ли е да го boot-на или го записвам на обикновено CD ?

Запиши го на обикновено CD и boot-ни от CD-то. Ако ти хареса си го инсталирай.
Narf
В cd burner-а ти трябва да има действие от рода на "burn cd image" - използвай него.
Ако просто запишеш ISO-то на компакт диск като обикновен файл, то той няма да е bootable и съответно няма да може да стартира инсталатора.
PartyB0y
Suse
lou2`s
QUOTE(Narf @ Mar 11 2008, 08:38 PM) *
В cd burner-а ти трябва да има действие от рода на "burn cd image" - използвай него.
Ако просто запишеш ISO-то на компакт диск като обикновен файл, то той няма да е bootable и съответно няма да може да стартира инсталатора.

няма такова действие ...
Polizei
В момента се предполага че си на Windows, и ползваш Nero Burning РОМ, демек, от Tools->Recorder->Burn Image To Disk, или нещо от сорта там каквото беше.
Иначе за дистрибицуя погледни малко по-надолу (това дето му се вика подпис nik.gif)
Narf
QUOTE (lou2`s @ Mar 12 2008, 07:15 AM) *
няма такова действие ...

Точно такова можеби няма, но 100% има нещо с подобно име:

QUOTE (Polizei @ Mar 12 2008, 08:51 AM) *
В момента се предполага че си на Windows, и ползваш Nero Burning РОМ, демек, от Tools->Recorder->Burn Image To Disk, или нещо от сорта там каквото беше.
Иначе за дистрибицуя погледни малко по-надолу (това дето му се вика подпис nik.gif)

Cyb3rg0d
QUOTE(Polizei @ Mar 12 2008, 08:51 AM) *
Иначе за дистрибицуя погледни малко по-надолу (това дето му се вика подпис nik.gif )

Човека не може да се оправи с Nero, ти му предлагаш gentoo... rolleyes.gif , май Ubuntu.то наистина е най-подходящо за начинаещи, понякога е по-добре да почнеш със сложното, да осереш нещата два-три-десет пъти, така ще се научиш най-добре, аз почнах със slackware. wink.gif
Гост
QUOTE(Cyb3rg0d @ Mar 13 2008, 09:26 PM) *
Човека не може да се оправи с Nero, ти му предлагаш gentoo... rolleyes.gif , май Ubuntu.то наистина е най-подходящо за начинаещи, понякога е по-добре да почнеш със сложното, да осереш нещата два-три-десет пъти, така ще се научиш най-добре, аз почнах със slackware. wink.gif

A mozhe bi naj-dobre shte byde za nego da zapochne s tilix.
DaDiablo
QUOTE(Гост @ Mar 13 2008, 11:07 PM) *
A mozhe bi naj-dobre shte byde za nego da zapochne s tilix.

Tilix-а е най-глупавото нещо, правено някога.
IronMaiden
moje da si poru4ash ubuntu ot saita bezplatno e no 6te ti go donesat sled 4 sedmici gore dolo
Гост
QUOTE(DaDiablo @ Mar 13 2008, 11:10 PM) *
Tilix-а е най-глупавото нещо, правено някога.

Nikoj ne go osporwa, no choveka neznae kak da zapishe bootable disc, towa e mozhe bi naj-podhodqshtoto reshenie za nego.
J0hn
QUOTE(DaDiablo @ Mar 11 2008, 03:20 PM) *

и за мен решението е ubuntu, лично аз съм започвал с ubuntu и в момента съм с ubuntu thumbsup.gif
ludacris-
Zdraveite
Imam 2 vuprosa otnosno linux
Hard diska mi e razdelen na C:\ i D:\ , v C:\ mi e windows , a v D:\ sa vajni informacii , koito ne iskam da izgubq smile.gif
1viq vupros e - ako iskam da imam windows i linux , moga li da instaliram linux v C:\ i sled tova da formatiram cqloto C:\ s 2te operacionni sistemi ?
2riq vupros e - ako resha pak da imam windows v C:\ i instaliram v D:\ linux , sled kato resha da premahna linuxa , moje li da go mahna ot D:\ i da si ostane drugata informacia bez da formatiram celia razdel ?
DaDiablo
QUOTE(ludacris- @ Mar 14 2008, 01:19 PM) *
Zdraveite
Imam 2 vuprosa otnosno linux
Hard diska mi e razdelen na C:\ i D:\ , v C:\ mi e windows , a v D:\ sa vajni informacii , koito ne iskam da izgubq smile.gif
1viq vupros e - ako iskam da imam windows i linux , moga li da instaliram linux v C:\ i sled tova da formatiram cqloto C:\ s 2te operacionni sistemi ?
2riq vupros e - ako resha pak da imam windows v C:\ i instaliram v D:\ linux , sled kato resha da premahna linuxa , moje li da go mahna ot D:\ i da si ostane drugata informacia bez da formatiram celia razdel ?

Да и на двата въпроса.
Ramain
QUOTE(DaDiablo @ Mar 14 2008, 02:11 PM) *
Да и на двата въпроса.

Според мен ако си инсталира Линукса в D:\ няма да му се запази така важната информация , понеже сигурно сега дяла му е NTFS а му трябва FAT и то ext2/3 ... Незнам според мен всичката му информация ще замине , както се случи при мен преди доста години когато сложих за пръв път Slackware ....
ludacris-
NTFS sa i 2ta razdela , apak i bqh 4uval , 4e kudeto slojish linux shte formatirash posle si4ko i zatova pitam predi da se precakam wink.gif
Remain
QUOTE(ludacris- @ Mar 14 2008, 05:16 PM) *
NTFS sa i 2ta razdela , apak i bqh 4uval , 4e kudeto slojish linux shte formatirash posle si4ko i zatova pitam predi da se precakam ;)

Със сигурност ще се прецакаш ... Затова мене ако питаш си свали важната информация на DVD подложка за да ти спокойно .... В смисъл за да не ти пука като инсталираш какво ще става .... smile.gif

Успех пич
CrazyGoD
Da, Ramain dobre e napomnil, che pri format NTFS Linuxa neiska da se instalira. No da ne zabravqme, che trqbva da otdeli mqsto (nov partishan) za SWAP (2*Ram).
DaDiablo
QUOTE(CrazyGoD @ Mar 14 2008, 06:12 PM) *
Da, Ramain dobre e napomnil, che pri format NTFS Linuxa neiska da se instalira. No da ne zabravqme, che trqbva da otdeli mqsto (nov partishan) za SWAP (2*Ram).

Това правило не важи вече .. беше актуално когато рам паметите бяха с по-малък капацитет .. 64, 128 и такива .. сега ако имаш 1gb рам линукса никога няма да стигне да използва swap-а ти.
Колкото до D-то и форматирането .. отделяш едно парче от него с някой partition manager и информацията, която е там си остава wink.gif
Narf
QUOTE (DaDiablo @ Mar 14 2008, 11:18 PM) *
Това правило не важи вече .. беше актуално когато рам паметите бяха с по-малък капацитет .. 64, 128 и такива .. сега ако имаш 1gb рам линукса никога няма да стигне да използва swap-а ти.
Колкото до D-то и форматирането .. отделяш едно парче от него с някой partition manager и информацията, която е там си остава wink.gif

Не бъди толкова сигурен. smile.gif
silence
QUOTE(DaDiablo @ Mar 14 2008, 11:18 PM) *

За пропорциите на твърдия ти диск, бих препоръчал акронис диск директър. Направи си един раздел около 20 гб (предполагам ще са ти достатъчни като за начинаещ), и от там на татък нямаш грижи.

QUOTE(Narf @ Mar 14 2008, 11:44 PM) *
Не бъди толкова сигурен. smile.gif

Ако нямаш Х и ползваш системата си само за "домашна употреба" +2/3 еггдропа, до суапа няма да стигнеш. Пробвал съм го със убунту wink.gif
256 рам са напълно достатъчни => 512 биха ти задоволили нуждите => 1024 мб са излишни wink.gif

Едит 1: Не знам дали само при мен се получава това, но основната причина да сложа дебиан беше изядената рам. 1 ден ъптайм с убунту и кернела + стартираните процеси ми заемаха над 270 мб пространство (в случей, че няма стартирана десктоп среда)
lou2`s
Molq temata da se zaklu4i poradi mnogoto offtopics
Narf
QUOTE (silence @ Mar 15 2008, 01:48 AM) *
За пропорциите на твърдия ти диск, бих препоръчал акронис диск директър. Направи си един раздел около 20 гб (предполагам ще са ти достатъчни като за начинаещ), и от там на татък нямаш грижи.

Ако нямаш Х и ползваш системата си само за "домашна употреба" +2/3 еггдропа, до суапа няма да стигнеш. Пробвал съм го със убунту wink.gif
256 рам са напълно достатъчни => 512 биха ти задоволили нуждите => 1024 мб са излишни wink.gif

Едит 1: Не знам дали само при мен се получава това, но основната причина да сложа дебиан беше изядената рам. 1 ден ъптайм с убунту и кернела + стартираните процеси ми заемаха над 270 мб пространство (в случей, че няма стартирана десктоп среда)

Средностатистическия потребител иска шарен desktop, 4-5 tab-а в Mozilla Firefox, музика, ефекти, и още неща накуп.
Не случайно Ubuntu изисква 256mb ram за да работи нормално с gnome, ако не го натоварваш.
int21h
QUOTE(Narf @ Mar 15 2008, 02:17 AM) *
Средностатистическия потребител иска шарен desktop, 4-5 tab-а в Mozilla Firefox, музика, ефекти, и още неща накуп.
Не случайно Ubuntu изисква 256mb ram за да работи нормално с gnome, ако не го натоварваш.

Мда. Моето убунту след като му пуснах почти всички ефекти, поотворя десетина tab-а в мозилата, един x-chat, един SimIM, пусна си някаква музичка, отворя няколко конзоли и се обръщаше към swap-а, при условие, че машината беше с 1 GB RAM..
lame
Shtom ti e za 1vi put, preporuchvam da si intalirash vmware ili virtualbox na windows-a ti, i v nego da si experimentirash s vsiakakvi distribucii, razcukaj malko taka, i posle misli za resize na partition i tn i tn.
DarkSol`2Bz
АЗ ПОДКРЕПЯМ ЛИНУКС !!!!!!!!! LINUX FTW ! yess.gif

П.П. МНОГО ОБИЧАМ ДА ПОЛЗВАМ L I N U X

Linux fiori.gif
offgeboren
QUOTE(DaDiablo @ Mar 14 2008, 01:11 PM) *
Да и на двата въпроса.

Az bih kazal TVURDO NE i na 2-ta vaprosa.

Vseki installer formatira partition-a, v kojto se instalira linux-a. Osven ako ne iskash da iznesesh i lekcia kak se polzva partition magic, ne znam kak bi izlyazal ot vaprosnata situacia - kudeto i da instalirash linux-a - C: ili D:, vsichko ot vaprosniat partition zaminava.

Optimalnoto spored men e, ako C: e dostatuchno golyam, da bude smalen s partition magic, taka che da se ostavi dostatuchno myasto fizicheski predi ili sled C:, sled koeto da se instalira linux na vuprosnoto prostranstvo - tam shte tryabva da se suzdadat 2 partition-a - edin za linux-a i edin za swap-a, sled koeto prez linux da se opravi boot sectora, taka che da moje da se izbira m/u linux i windows.

Ako gornoto ne proraboti, moje da se preinstalira windows-a, pravejki sushtiat resize na C: dyala opisan po-gore, sled koeto v praznoto prostranstvo da se install linux.

Pri vsichki sluchai TRYABVA da ima backup ot D:, v sluchej che stane greshka.
Pri vsichki sluchai, na linux-a shte mu tryabvat 2-3GB za instalaciata mu i preporuchitelno swap dyala da e 2 puti kolkoto RAM pametta.
offgeboren
QUOTE(int21h @ Mar 15 2008, 11:51 AM) *
Мда. Моето убунту след като му пуснах почти всички ефекти, поотворя десетина tab-а в мозилата, един x-chat, един SimIM, пусна си някаква музичка, отворя няколко конзоли и се обръщаше към swap-а, при условие, че машината беше с 1 GB RAM..

tova se opravya lesno s edna configuracionna promenliva - http://gentoo-wiki.com/FAQ_Linux_Memory_Management
DaDiablo
QUOTE(offgeboren @ Mar 18 2008, 04:06 PM) *

Vseki installer formatira partition-a, v kojto se instalira linux-a. Osven ako ne iskash da iznesesh i lekcia kak se polzva partition magic, ne znam kak bi izlyazal ot vaprosnata situacia - kudeto i da instalirash linux-a - C: ili D:, vsichko ot vaprosniat partition zaminava.

Optimalnoto spored men e, ako C: e dostatuchno golyam, da bude smalen s partition magic, taka che da se ostavi dostatuchno myasto fizicheski predi ili sled C:, sled koeto da se instalira linux na vuprosnoto prostranstvo - tam shte tryabva da se suzdadat 2 partition-a - edin za linux-a i edin za swap-a, sled koeto prez linux da se opravi boot sectora, taka che da moje da se izbira m/u linux i windows.

Ako gornoto ne proraboti, moje da se preinstalira windows-a, pravejki sushtiat resize na C: dyala opisan po-gore, sled koeto v praznoto prostranstvo da se install linux.

Pri vsichki sluchai TRYABVA da ima backup ot D:, v sluchej che stane greshka.
Pri vsichki sluchai, na linux-a shte mu tryabvat 2-3GB za instalaciata mu i preporuchitelno swap dyala da e 2 puti kolkoto RAM pametta.

Готов съм да поспоря с теб.
Повечето installer-и си имат partition manager, с който ти можеш да кажеш как да се раздели твърдия диск и какво да се форматира и какво не.
Относно backup-а, да хубаво е да се прави backup по принцип, но един човек когато знае какво прави и защо го прави .. такова нещо няма да му потрябва.
Колкото до swap-а .. искам да те питам при моята конфигурация (например) както имам 2 gb ram дали ще ми е нужен 4 gb swap? Дали ще ми е нужен въобще swap? Защото според screenlets-а използването на ram паметта не се качва над 800-900 mb, при пуснат browser с разни флашове и такива работи, compiz на който съм пуснал всичко възможно (шареното ме кефи smile.gif) и пуснати поне още 2-3 приложения.
offgeboren
QUOTE(DaDiablo @ Mar 18 2008, 03:19 PM) *
Готов съм да поспоря с теб.
Повечето installer-и си имат partition manager, с който ти можеш да кажеш как да се раздели твърдия диск и какво да се форматира и какво не.
Относно backup-а, да хубаво е да се прави backup по принцип, но един човек когато знае какво прави и защо го прави .. такова нещо няма да му потрябва.
Колкото до swap-а .. искам да те питам при моята конфигурация (например) както имам 2 gb ram дали ще ми е нужен 4 gb swap? Дали ще ми е нужен въобще swap? Защото според screenlets-а използването на ram паметта не се качва над 800-900 mb, при пуснат browser с разни флашове и такива работи, compiz на който съм пуснал всичко възможно (шареното ме кефи smile.gif) и пуснати поне още 2-3 приложения.

Povecheto installeri, koito az sum vijdal mogat DESTRUKTIVNO da resize-vat partitioni, pri koito sudurjanieto na partition-a se gubi.
Ako iskash ot nachinaesht da uspee da napravi razlikata dali resize-a shte e destruktiven ili shte zapazi sudurjanieto na partitionite, sus sushtiat uspeh mojesh da mu dadesh urok po ruska ruletka smile.gif
Kato imash 2gb ram, ti pojelavam nyakoia programa da ti zacikli i da poiska ot operacionnata sistema poveche ot 2gb allocation ili prosto da otvorish eclipse, google earth i oshte shitni, kakvito ti opisa, makar che nerestartiran firefox ot 2-3 sedmici sushto shte svurshi rabota i shte vidish kakvo stava i zashto e neobhodim swap.
dreben
QUOTE(offgeboren @ Mar 18 2008, 05:00 PM) *
sus sushtiat uspeh mojesh da mu dadesh urok po ruska ruletka :)

а в конкретния случай - с полуавтоматичен пистолет
_LoNDoN4aNiNa_
QUOTE(offgeboren @ Mar 18 2008, 02:06 PM) *

I az misleh da go napisha tova vchera no ne pojelah poradi prostata prichina che ne sum chak tolkova na 'ti' s neshtata... dokolkoto do tova dali shte se formatira partition-a pri instalaciqta na linux-a v nego... she se formatira. Az lichno sum si patil ot tova i znam smile.gif no kakto i da e...
DaDiablo
QUOTE(_LoNDoN4aNiNa_ @ Mar 18 2008, 05:26 PM) *
I az misleh da go napisha tova vchera no ne pojelah poradi prostata prichina che ne sum chak tolkova na 'ti' s neshtata... dokolkoto do tova dali shte se formatira partition-a pri instalaciqta na linux-a v nego... she se formatira. Az lichno sum si patil ot tova i znam smile.gif no kakto i da e...

Нали знаеш, че щом се е форматирало при теб не значи, че по принцип става така? smile.gif
_LoNDoN4aNiNa_
Da, no po princip da ne ochakvash ot novak da ne se 'popari' ot tova smile.gif shansovete mu sa 99 na 100 che nqma da moje da se useti i shte formatira partition-a... smile.gif
Polizei
Някои линукс дистрибуции (за Ubuntu знам със сигурност), които се инсталират графично, вървят с gparted/qtparted/etc. в live диска, от който се инсталират, който *parted се "разбираше" с файловите системи, и може да resize-ва дялове. Все пак обаче това съм го виждал само на Ubuntu, май и на knoppix... Иначе, както каза ongeboren по-горе, най-добрия вариант е да се resize-не даден NTFS/FAT32 дял, и да се освободи място за / и swap, пък ако вече човека има въображение, може да отцепи /boot, /home, etc...

Притурка: не знам защо вашите системи са толкова "лакоми" за памет, мойта си "спи" на 256МБ РАМ + 256МБ swap, и в общия случай (firefox с 5-6 tabs, mysqld, 2 fastcgi php processes, 2 fastcgi perl processes, nginx, от време на време ratbox + rserv (с postrgresql db, демек и postgresql стартиран), xchat, transmission, 4-5 терминала) дори не се докосва до swap-а...
lame
QUOTE (Polizei @ Mar 18 2008, 08:20 PM) *
Някои линукс дистрибуции (за Ubuntu знам със сигурност), които се инсталират графично, вървят с gparted/qtparted/etc. в live диска, от който се инсталират, който *parted се "разбираше" с файловите системи, и може да resize-ва дялове. Все пак обаче това съм го виждал само на Ubuntu, май и на knoppix... Иначе, както каза ongeboren по-горе, най-добрия вариант е да се resize-не даден NTFS/FAT32 дял, и да се освободи място за / и swap, пък ако вече човека има въображение, може да отцепи /boot, /home, etc...

Притурка: не знам защо вашите системи са толкова "лакоми" за памет, мойта си "спи" на 256МБ РАМ + 256МБ swap, и в общия случай (firefox с 5-6 tabs, mysqld, 2 fastcgi php processes, 2 fastcgi perl processes, nginx, от време на време ratbox + rserv (с postrgresql db, демек и postgresql стартиран), xchat, transmission, 4-5 терминала) дори не се докосва до swap-а...

Shtoto me sumniava da polzvat gentoo cool.gif
Mitak
Аз пък си инсталирах FreeBSD на една щайга в нас (256 рам и 500 мхз) - и като го видях как рботи се шашнах... след това минах и десктопа си на БСД..... доста по-добре се държи от дебиана smile.gif Но определено не е за начинаещи....
_LoNDoN4aNiNa_
QUOTE(Mitak @ Mar 18 2008, 08:50 PM) *
Аз пък си инсталирах FreeBSD на една щайга в нас (256 рам и 500 мхз) - и като го видях как рботи се шашнах... след това минах и десктопа си на БСД..... доста по-добре се държи от дебиана smile.gif Но определено не е за начинаещи....

И аз веднъж инсталирах FreeBSD на мойта щайга но неможах да конфигурирам видео картата която е ATI и тъка не можах да го подкарам... после си инсталирах аз Kubuntu-то biggrin.gif
offgeboren
QUOTE(Polizei @ Mar 18 2008, 07:20 PM) *
Някои линукс дистрибуции (за Ubuntu знам със сигурност), които се инсталират графично, вървят с gparted/qtparted/etc. в live диска, от който се инсталират, който *parted се "разбираше" с файловите системи, и може да resize-ва дялове.

Ubuntu instalirah suvsem naskoro - versia 7.10 i si mislih, che naistina moga da resize-na dyala, no po edno vreme poluchih warning, che informaciata shte bude iztrita - tuj kato stavashe duma za 320GB partition, kojto tryabvashe da se resize-va, reshih da ne riskuvam i si go resize-nah s partition magic pod windows polzvajki hdd-to kato external na laptopa.

Tuk obache vaprosa ne e dali dadeno linux distro shte sudurja programa za non-destructive resize, a dali chovek, kojto e nachinaesht v neshtata i kojto ima zatrudnenia da zapishe edno .iso na CD shte si zatrie vsichkata vajna informacia ili shte uspee da se spravi, zashtoto toj za razlika ot men toj nyama 9 godini raboten opit s linux zad gurba.

Az naj-veroiatno prosto ne sum nameril kak stava nomerat, zashtoto chestno kazano ochakvah da si resize-na dyala po vreme na instalaciata. Vaprosut e dali toj shte nameri kak stava nomerat? I don't think so smile.gif
Polizei
QUOTE(offgeboren @ Mar 19 2008, 12:12 AM) *
Az naj-veroiatno prosto ne sum nameril kak stava nomerat, zashtoto chestno kazano ochakvah da si resize-na dyala po vreme na instalaciata. Vaprosut e dali toj shte nameri kak stava nomerat? I don't think so smile.gif

Definetely not smile.gif
И все пак, много добре помня, преди година някъде, с gparted-а от диска на Ubuntu 6.10 съм resize-вал NTFS дял, и то такъв, на който бях инсталирал Windows 2003 Server (малка, но съществена разлика, тъй като почти всичко останало отказва да го resize-не)...
Това е семпла версия на форума. За да видиш пълната версия, която има повече информация, по-добра подредба и снимки, натисни тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.