Има доста интересни мнения в темата. Мнения, в които има доста истина. Едно от тези мнения е на Mitak. Другото е на zeraful.
Абсолютно съм съгласен, че има огромни своеволия от страна на хора с права. Слагат се банове по основателни и не чак толкова основателни причини (най-често лични).. За мен също reason, в който присъстват думичките "spam", "invite" или "abuse" (особено "abuse") са фалшиви и истинската причина е лична. Това е ясно на всеки.. Но никой не маха подобни банове, защото който може да ги махне ще очаква същото от останалите.. Всичко е прекалено навързано.. Всеки си пази виртуалния гъз, виртуалното парче от баницата, виртуалния кокал (и всички останали жаргони за думата "власт").
Админ01 слага бан по лична причина. Админ02 не маха този бан, дори не го коментира.. Защото знае, че когато той самия сложи такъв бан (а това ще се случи), очаква Админ01 също да не го махне и също да не го коментира. За съжаление всичко отива към политиката.. Както беше казал Narf в
една тема "прекалено много политика в един чисто технически проблем". Макар да беше казано по съвсем друг повод и в съвсем друга тема, смятам, че това важи и тук. Всъщност, това важи на всякъде и за всичко в UniBG. И винаги е важало.
За мое най-голямо съжаление, описаният проблем за своеволията на хората с права не е от вчера. Не е и от преди една година когато потребителите бяха 50'000. Това е от самото начало на мрежата. По-старите потребители би трябвало да го знаят. Съгласен съм, че това е един от големите проблеми на UniBG (ако не е най-големият), но за съжаление не смятам, че това е причината за потребителският отлив. Във времето когато тези своеволия бяха в най-големия си пик, потребителите също бяха в най-големия си пик. Мислите ли, че са търпели колкото са могли и накрая са теглили една българска на UniBG - кратка ама от сърце? Аз не мисля. Всеки потребител, който има дори минимални познания може да заобиколи G/K-Line. А Suspend (навремето forbid) на псевдоним или канал.. защо аз никога не съм получавал такова нещо? Може би защото не псувам оператори и администратори (всъщност, никой не псувам, но това е друга тема). Да, когато някой псува администратор на private, администраторът може да го игнорира. Това би трябвало да направи. Но, както се вижда, може и да сложи някой друг G-Line и suspend - неоснователен, но разбираем.
И въпреки това, потребителите пак бяха 50'000. Даже малко повече. Просто един G/K-Line няма да откаже който и да е потребител от IRC. Поне не и някой редовен. Загубата на един псевдоним - също. Поне мен не би ме отказало. Сигурен съм, че всеки, който ще прочете това, също не би се отказал от IRC поради загуба на псевдоним или "неприятното задължение" да ползва IRC през прокси или BNC.
Просто.. истината е, че всичко е преходно. Помня времето, преди 10 години, когато няколко хлапета на по 16 години, открихме какво е IRC и осъзнахме, че не се яде. Влизахме в "чата" през единствения познат ни сървър - "натурелата" и 90% от репликите ни бяха "hi, asl pls, ima6 li pic".. С времето все повече хора започнаха да използват IRC. Имаше време, в което нямах приятел или познат, който да не използва IRC. Сега, 10 години по-късно, същите тези хора работят нещо, някои от тях се ожениха, други въобще не са в България и никой от тях не се сеща за IRC. Просто.. хората, които бяха началото на IRC в България, вече пораснаха, надрастнаха IRC идеята и отдавна не се интересуват от "чата"..
В това, разбира се, няма нищо лошо и нищо странно. Едни си отиват, други се появяват.. Така се и случи. IRC се пренасели с малки 12-13-14 годишни чатърчета, които смятат, че IRC е мястото където могат да си намерят гадже.. "Избиване на комплекси" е много изтъркан лаф и истината е, че много малко от тези деца влизаха в IRC за да избиват комплекси..
Както казах, всичко е преходно. IRC протоколът е на доста годинки, горкият. Също така, ако трябва да сме честни, е и доста по-сложен за обикновеният потребител. Друго си е да цъкнеш 2 пъти и вече да си в Skype-а.. Неспирният кръговрат, в който старите потребители си отиват и на тяхно място идват нови, беше много жестоко нарушен от появата на Skype. И, за съжаление, всичко е съвсем нормално и логично. Просто, малките се радват на картинките, на звука, на камерата.. - все неща, които IRC не предлага. И в един момент старите потребители си отиват, но на тяхно място не идват нови. Няма и да дойдат. Кой ще тръгне да чете как да си регистира псевдоним, как да се идентифицира и т.н. когато още като си пуснат компютъра и Skype-а се е логнал сам, автоматично.. Да не забравяме, че там няма никой по-голям от теб, никой не може да те ban-не от канала, никой не може да ти дропи псевдонима, никой не може да ти направи TO в собствения ти канал, и със сигурност ги няма гъзарите с допълнителен ред във whois-а, които най-често (вече все по-малко) се държат супер арогантно и ако се опиташ да им отговориш по същия начин ще отнесеш наказание - G/K-Line с reason "haide malko pochivka" например.
Onge, отново за съжаление, е много прав. На практика нищо не може да се направи.. Разбира се, винаги ще има хора, които ще си карат трабанта, въпреки че могат да си позволят последния модел на Мерцедес, но тези хора винаги ще са малко. И все по-малко ще стават.
Аз ще бъда един от тях. Мразя Skype с гадните му emoticons, въобще мразя emoticons. Не ми харесва как изглежда претрупаният му интерфейс, не ми харесват агресивните настроики по подразбиране, а именно да се стартира при начално зареждане на операционната система. Въобще.. нищо не ми харесва в Skype. ICQ ме дразни защото докато си намеря клиент, който ме дразни най-малко минаха години.. Стандартният клиент с всичките си реклами ме изкарва извън равновесие просто. А споменах ли, че emoticons адски ме дразнят..
Това, че потребителите няма да се върнат е факт, който освен да бъде приет, друго не може да бъде направено. От тук нататък.. можем да се опитаме да направим UniBG по-комфортно място за прекарване на времето и поне потребителите да си останат толкова колкото са в момента.
Като начало, както каза Mitak, би било добре да се прекратят бановете по лични причини. Както и всички други наказания сложени по лични причини. Въобще, администраторите и операторите трябва да се замислят над поведението си, защото скоро може да няма какво да администрират и ще изгубят голямата виртуална пухена възглавничка, върху която са седнали с големите си виртуални администраторски задници. И операторски.
Отново, както каза Mitak, всички банове с причина "cloneZ" също трябва да се махнат.. Не виждам какво пречи това, че някой си е пуснал 3 клиента.. или 8.. Навремето причината беше, че сървърите се натоварват излишно. Е, сега когато потребителите са над двойно по-малко, вярвам че тази причина не е основателна. Би трябвало тези банове да се сложат едва когато въпросните клонинги се използват за flood или някакъв друг abuse. Махането на тези банове ще позволи на доста доставчици, които NAT-ват клиентите си зад едно IP да използват IRC. И когато някой от тези хлапета заслужи наказание - то да се сложи и по идент. Ако хлапето си смени идента, пак да му се сложи по идент. И ако хлапето не се вразуми, тогава да се сложи бан на целия доставчик, но не с рийзън "clonez", а с истинската причина, както и да се напише заради кой точно е този бан.. Те, хлапетата ще се разберат по между си. И, разбира се, този бан да не е перманентен, а да бъде една седмица или дори по-малко.. Тук ще кажете "абе, кой ще се занимава да слага 3 пъти по идент и чак тогава по IP", но аз ще ви кажа, че това ви е работата драги администратори. Ако не искате да се занимавате, сложете бан на *@* и ви гарантирам, че няма да има никой, който да нарушава виртуалното ви спокойствие.
Narf каза, че в 21-ви век доставчици, които NAT-ват клиентите си зад едно IP не би трябвало да се нарекат такива. Или да ползват connection track ident. До тук добре, изглежда като решение, но не е. Не е, защото на онзи доставчик му дреме на оная работа за UniBG и дали потребителите му ще използват IRC. И ако използват, къде точно ще го използват.. А потребителите като не могат да влязат в UniBG ще влязат някъде другаде. Виртуални приятели човек може да си намери на всякъде. Истината е, че никой няма да тръгне да си сменя доставчика заради UniBG.. Истината е, че понякога дори няма как да си смениш доставчика, дори да искаш.
Просто не им е работа на потребителите да търсят начини да използват UniBG. Попаднах на един текст -
Как работи Skype.. Ако на някой му се чете може да хвърли един поглед и да види колко агресивно Skype се опитва да се свърже и какви начини използва.. Просто, ако искаш да имаш клиенти трябва да им осигуриш възможност да използват услугата ти, а не по всякакви начини да режеш тези възможности като бан на цели мрежи от клас C (а понякога и B) или бан на цели shell provider-и..
Но всичко това ще бъде опит да се задържат сегашните потребители. Хората, които спряха да ползват UniBG няма да се върнат отново. Това са хората, които бяха атрактнати от по-нови протоколи като Skype, по-лесни за използване и по-шарени. Няма какво да мислим за тях. Те вече са изгубена кауза. Сега нека се опитаме да задържим тези, които харесват IRC, не ги интересуват шаренийките и не им е проблем да пишат команди към CS и NS.