Помощ - Търси - Регистрирани - Календар
Пълна версия: УниБг- запад
UniBG Forums > Дискусии > Основни
Страници: 1, 2
MuXaSta
Здравейте отново. Изглежда се изявавам като pain in the ass, но държа да поставя въпросите и реалностите, такива каквито са. Спомням си преди малко повече от година, се говореше, че сървърите не издържали на нечуваното натоварване. Мрежата беше достигнала пик от 50 000+ потребители. Печалната действителност в момента е около 18 000 потребителя. Това прави близо 32 000 потребителя по-малко от пиковия момент.Неминуемо, човек като мен, ползващ мрежата на УниБг от 6 години, си задава въпроса: "Какво се случва?" "Защо се случва?" и разбира се, какво можем ние обикновенните потребители и вещите административни лица да направим, за да повдигнем рейтига на мрежата? Защото, аз съм от хората, които държат УниБг, да не умре. За съжаление с този отрицателен естествен прирас, точно натам сме тръгнали. Може би за това дадох отново старт на инициативата за прякори на кирилица, може би за това сега създавам тази тема, със конкретни въпроси, изискващи конкретни предложения и бързи действия, защото мрежата си отива, и трябва да я спасим.
Надявам се, да се получи интересна дискусия, от която да излязат няколко смислени предложения, които да видят бял свят.
Благодаря
zeraful
Предимно се случи skype ;>. Вярно, че има и хора, които се отказаха заради неща като крадене на db и своеволията на "вещите" лица, но това е в пъти малък процент на основата на хората предпочели skype.
Защо ?
Ми в скайп не ви трябва да знаете команди, които са доста елементарни и искат 10 мин внимание за да се научат, за да се регистрираш, да намериш приятели и да си говориш с тях. Там всичко става с цъкане на копченца. Скаип, за разлика от irc позволява аудио и видео разговор, неща който са предпочитани от доста хора. За мен, лично, irc винаги ще си остане начин за комуникация, където мога да си поговоря с приятели и познати, но факт е, че новите потребители предпочитат скаип пред irc. ;>
Mitak
Вярно е, че има скайп.
Ама и преди имаше ICQ, където също няма команди и т.н. Причината според мен не е скайпа!

Своеволията на опери/админи - ето това може би е причина. Килвания и други наказания с измислени причини (за мен "spam, invite, abuse" са измислени причини! Винаги мога да тресна някой само защото не ме кфи, и да пиша "invite".)
Отношението към хората - треснат к-лайн на някой голям провайдер, и когато някой попита какво става веднага се започва - купи си бнц, смени си доставчика... и така нататък - куп глупости, но никакъв опит да се помогне на този, който пита!
Съспендването на никове/канали с причина "краден"... като бъде съспенднат и какво? Ще се върне при собственика ли? И когато някой претендира, че даден канал или ник бил негов - докажи, ама не с логове, защото тях и сам можеш да си ги напишеш. Бам! Удар в десятката! А как се е разбрало, че ника/канала е краден, щом като не се вярва на логове????
Появят се повече от 3-4 потребителя зад едно ИП и хайде - бан, clones... пак глупости.
Лично съм махал к/г лини на хостове от типа: user@1.2.3.* clones. Как може да се възприемат като clones потребители от цяла клас C мрежа, пък били те и с еднакъв идент????

Ето за това няма потребители!
Защото като им наложат някое "наказание", в повечето случаи - измислено и безсмислено, те теглят една нашенска на мрежата ни (която още малко ще може да се нарече мрежичка), и това е.
MuXaSta
Значи за сега имаме два варианта, а именно:

1) Чат алтернативи
Решенето на тоя според мен, е популяризирането на Джава чатове с връзка към УниБг сървъри. Не съм запознат с html чата, но подочух че бил лиценз на малката мрежа. Ако не е така, неизползването му недопустимо!
Може би максимално олеснен скрипт за mIRC, който официално да може да бъде свалян единствено и само от unibg.org

2) Отношението на някои административни лица

Тук вече зависи от манталитета на тези хора. Но не смятам, че не може да се достигне споразумение, ако се проведе един нормален разговор.

Някой да има други евентуални решение на тези два подпроблема? Ще се радвам да го сподели (-:
^_JoHn_DoE_
Браво Mitak, говориш повече като потребител от колкото като девелопер! Подкрепям тезата за "наказанията" и мисля, че голяма вина имат хората които слагат наказания с 'Expire:Never' или к-лини за 1-2-3-4-5-6 години и така нататък.(както съм казвал всичко е верига) Ми като се изпобанва цялата мрежа за по 1-2 години да не мислите, че тези хора ще чакат с нетърпение 1 година и пак ще влязат (как се казваше в скайп :finger:) ? ? ? Админите в мрежата ме мразят, слагат ми к-лине за 1 година, тегля им едни майни и повече няма да вляза, мой приятел вижда, че ползвам скайп, за да говори с мен се регистрира вижда удобствата и от тук нататък се повтарят и повтарят нещата. Скайп е като кофата за боклук на УниБГ, само че се оказва, че боклуците са по-защитени... Никовете им няма кой да ги дропва, забранява, няма кой да им спира достъпа щот е папчив и цайсат комплексар или някое ТУБИ, няма кой да им краде никовете, паролите каналите и т.н.

Мисля, че наказанията за Invite и Spam са излишни. Влязал и казал на хората да влязат в неговия канал, еми к'во нека влизат ако искат, или човека иска да си популяризира сайта, какво лошо има в това? (естествено може да дава линк към вирус, но всеки си решава за себе си дали да отваря или не съответния линк). Е, наказанието за флууд трябва да си остане, защото е неприятно. Тогава всички ще го... с риизън ФЛУУД, ама какво да се прави...

За съспендването на дадени никове и канали с риизън краден, т'ва е пълна простотия, като не сте си опазили базата данни не решавате проблема с масови съспенди. Вземете си теглете по един к-лине за разписъл преди да правите простотий. Връщане на канала/ника на истинския му собственик е друг въпрос...

Можеби да се забрани командата нотайс няма да е зле, защото това е най-добрият начин за флууд, инвайт, спам и тем-подобни. Нека абюзърите ползват мас мсг или нещо от сорта да видим, как ще хвърчат за флууд. Като се замисля ако може да се забрани само
/notice $chan
а не
/notice $nick
Защото така много адони ще се сбъгят.

Да махнат забраните "Заразен скрипт", на скриптове които не са заразени, имам в предвид тия който имат като код наложено влизането в даден канал. Ами т'ва е тъпотия, аз имам кола давам я ползване обаче колата ще се кара само по моя път, който иска да кара по чужди пътища да си вземе друга кола, така е и при скриптовете - моя скрипт - моя канал, ако не ти утърва скрипта можеш да си го смениш...
Dragster
Понеже някои казват Skype като една от причините, други не, реших да споделя нещо. Докато си ровех в Skype днес попаднах на шаблон: чатоподобен (IRC) biggrin.gif
nik666
UniBG - изток
ludacris-
Няма да се откажа от ирц докато имам приятели които влизат smile.gif
Скайпа не ми харесва въобще...
Narf
QUOTE(Mitak @ Jan 26 2008, 05:14 PM) *
Появят се повече от 3-4 потребителя зад едно ИП и хайде - бан, clones... пак глупости.
Лично съм махал к/г лини на хостове от типа: user@1.2.3.* clones. Как може да се възприемат като clones потребители от цяла клас C мрежа, пък били те и с еднакъв идент????

http://voting.unibg.org/voting_det.php3?id=265
Точка 3 от въпросното правило.

QUOTE(^_JoHn_DoE_ @ Jan 26 2008, 05:46 PM) *
Мисля, че наказанията за Invite и Spam са излишни. Влязал и казал на хората да влязат в неговия канал, еми к'во нека влизат ако искат, или човека иска да си популяризира сайта, какво лошо има в това? (естествено може да дава линк към вирус, но всеки си решава за себе си дали да отваря или не съответния линк). Е, наказанието за флууд трябва да си остане, защото е неприятно. Тогава всички ще го... с риизън ФЛУУД, ама какво да се прави...

Ако няма наказания, настава анархия и вече сме били свидетели на това.
Mitak
QUOTE(Narf @ Jan 27 2008, 01:42 AM) *
http://voting.unibg.org/voting_det.php3?id=265
Точка 3 от въпросното правило.

Добре, това правило е хубаво, като изключим, че е на 6 години smile.gif

Един пример:
Аз съм Интернет доставчик в малък град или село. Имам 100-тина потребителя, но само 1 IP адрес да речем. Решението е NAT. Следователно - всички за пред света са с един ИП адрес...
От тези 100 потребителя 70 ползват IRC... и на някой му идва на акъла да ги банне?

И се започва - смени си доставчика... ок, ама в тоя град съм само аз, няма при кой доставчик да отиде.
Купи си бнц - не сме рекламна агенция на шел провайдъри, и никой не ни е плащал да му рекламираме услугите. А и това не решава проблема - утре на някой ще му скимне да удари и шела? (Което е ставало, между другото).

п.с.
То през 2002-ра и казармата беше задължителна smile.gif
Мисля, че тези правила имат нужда от една голяма редакция. Половината от тях са писани преди повече от 5 години, а от тогава до сега много вода е изтекла....
Narf
QUOTE(Mitak @ Jan 27 2008, 02:34 AM) *
Добре, това правило е хубаво, като изключим, че е на 6 години smile.gif

Един пример:
Аз съм Интернет доставчик в малък град или село. Имам 100-тина потребителя, но само 1 IP адрес да речем. Решението е NAT. Следователно - всички за пред света са с един ИП адрес...
От тези 100 потребителя 70 ползват IRC... и на някой му идва на акъла да ги банне?

И се започва - смени си доставчика... ок, ама в тоя град съм само аз, няма при кой доставчик да отиде.
Купи си бнц - не сме рекламна агенция на шел провайдъри, и никой не ни е плащал да му рекламираме услугите. А и това не решава проблема - утре на някой ще му скимне да удари и шела? (Което е ставало, между другото).

п.с.
То през 2002-ра и казармата беше задължителна smile.gif
Мисля, че тези правила имат нужда от една голяма редакция. Половината от тях са писани преди повече от 5 години, а от тогава до сега много вода е изтекла....

Точно защото сме в 21 век, ISP-та с по 1 IP не мисля, че могат да се нарекат такива. wink.gif
Освен това има Connection track identd, който няколко такива "ISP-та" ползват и е добро решение за тях.
offgeboren
Irc e otjivelica, preglutnete go, ima mnogo po-priatni protocoli za chat, koito dori i az naposledak izpolzvam vmesto irc, a lichnite mi poznati ot godini sa napravili prehoda. Moje da si napishete na flanelkata "irc is not dead", ama nyama da promenite koj znae kakvo.

edit: taka kato gledam i quakenet sa trugnali na zapad, ot 248 000 sa v momenta samo 116 000... efnet sa oshte po-zle - ot 141 000, v momenta sa edvam 54 000..
poveche ot ochevidno e, che problema s namalyavaneto na potrebitelite v irc e specifichen samo i edinstveno za unibg!
dobre, che stanishev podpisa dogovori s putin, sega shte trugnem na iztok, ochakvajte podobrenie!
dreben
QUOTE(offgeboren @ Jan 27 2008, 11:40 AM) *
Irc e otjivelica, preglutnete go, ima mnogo po-priatni protocoli za chat, koito dori i az naposledak izpolzvam vmesto irc, a lichnite mi poznati ot godini sa napravili prehoda. Moje da si napishete na flanelkata "irc is not dead", ama nyama da promenite koj znae kakvo.

Искам това изказване на шефа на мрежата да бъде запомнено завинаги от потребителите :)
Този е който се грижи за нашето ирц здраве в момента и който го е правел от едно известно време.. ;)
DarkSol`2Bz
QUOTE(offgeboren @ Jan 27 2008, 11:40 AM) *

edit: taka kato gledam i quakenet sa trugnali na zapad, ot 248 000 sa v momenta samo 116 000... efnet sa oshte po-zle - ot 141 000, v momenta sa edvam 54 000..
poveche ot ochevidno e, che problema s namalyavaneto na potrebitelite v irc e specifichen samo i edinstveno za unibg!
dobre, che stanishev podpisa dogovori s putin, sega shte trugnem na iztok, ochakvajte podobrenie!

Много хубаво изказване yess.gif Подкрепям! :>
offgeboren asl pls, pic, db ? fiori.gif
SmasHinG
Добре на мен само 1 не ми е ясно как тия айсикю скайп и т.н ги има от много години и унибг е от много години но за последната 1 год. от 50 000+ сега едва 20 000+ има нема ей това немога да си обясна как на 1 път за 1 година става голяяяяяяяммм спад а не от година на година леко по леко wink.gif
int21h
Има доста интересни мнения в темата. Мнения, в които има доста истина. Едно от тези мнения е на Mitak. Другото е на zeraful.

Абсолютно съм съгласен, че има огромни своеволия от страна на хора с права. Слагат се банове по основателни и не чак толкова основателни причини (най-често лични).. За мен също reason, в който присъстват думичките "spam", "invite" или "abuse" (особено "abuse") са фалшиви и истинската причина е лична. Това е ясно на всеки.. Но никой не маха подобни банове, защото който може да ги махне ще очаква същото от останалите.. Всичко е прекалено навързано.. Всеки си пази виртуалния гъз, виртуалното парче от баницата, виртуалния кокал (и всички останали жаргони за думата "власт").
Админ01 слага бан по лична причина. Админ02 не маха този бан, дори не го коментира.. Защото знае, че когато той самия сложи такъв бан (а това ще се случи), очаква Админ01 също да не го махне и също да не го коментира. За съжаление всичко отива към политиката.. Както беше казал Narf в една тема "прекалено много политика в един чисто технически проблем". Макар да беше казано по съвсем друг повод и в съвсем друга тема, смятам, че това важи и тук. Всъщност, това важи на всякъде и за всичко в UniBG. И винаги е важало.

За мое най-голямо съжаление, описаният проблем за своеволията на хората с права не е от вчера. Не е и от преди една година когато потребителите бяха 50'000. Това е от самото начало на мрежата. По-старите потребители би трябвало да го знаят. Съгласен съм, че това е един от големите проблеми на UniBG (ако не е най-големият), но за съжаление не смятам, че това е причината за потребителският отлив. Във времето когато тези своеволия бяха в най-големия си пик, потребителите също бяха в най-големия си пик. Мислите ли, че са търпели колкото са могли и накрая са теглили една българска на UniBG - кратка ама от сърце? Аз не мисля. Всеки потребител, който има дори минимални познания може да заобиколи G/K-Line. А Suspend (навремето forbid) на псевдоним или канал.. защо аз никога не съм получавал такова нещо? Може би защото не псувам оператори и администратори (всъщност, никой не псувам, но това е друга тема). Да, когато някой псува администратор на private, администраторът може да го игнорира. Това би трябвало да направи. Но, както се вижда, може и да сложи някой друг G-Line и suspend - неоснователен, но разбираем.

И въпреки това, потребителите пак бяха 50'000. Даже малко повече. Просто един G/K-Line няма да откаже който и да е потребител от IRC. Поне не и някой редовен. Загубата на един псевдоним - също. Поне мен не би ме отказало. Сигурен съм, че всеки, който ще прочете това, също не би се отказал от IRC поради загуба на псевдоним или "неприятното задължение" да ползва IRC през прокси или BNC.

Просто.. истината е, че всичко е преходно. Помня времето, преди 10 години, когато няколко хлапета на по 16 години, открихме какво е IRC и осъзнахме, че не се яде. Влизахме в "чата" през единствения познат ни сървър - "натурелата" и 90% от репликите ни бяха "hi, asl pls, ima6 li pic".. С времето все повече хора започнаха да използват IRC. Имаше време, в което нямах приятел или познат, който да не използва IRC. Сега, 10 години по-късно, същите тези хора работят нещо, някои от тях се ожениха, други въобще не са в България и никой от тях не се сеща за IRC. Просто.. хората, които бяха началото на IRC в България, вече пораснаха, надрастнаха IRC идеята и отдавна не се интересуват от "чата"..

В това, разбира се, няма нищо лошо и нищо странно. Едни си отиват, други се появяват.. Така се и случи. IRC се пренасели с малки 12-13-14 годишни чатърчета, които смятат, че IRC е мястото където могат да си намерят гадже.. "Избиване на комплекси" е много изтъркан лаф и истината е, че много малко от тези деца влизаха в IRC за да избиват комплекси..

Както казах, всичко е преходно. IRC протоколът е на доста годинки, горкият. Също така, ако трябва да сме честни, е и доста по-сложен за обикновеният потребител. Друго си е да цъкнеш 2 пъти и вече да си в Skype-а.. Неспирният кръговрат, в който старите потребители си отиват и на тяхно място идват нови, беше много жестоко нарушен от появата на Skype. И, за съжаление, всичко е съвсем нормално и логично. Просто, малките се радват на картинките, на звука, на камерата.. - все неща, които IRC не предлага. И в един момент старите потребители си отиват, но на тяхно място не идват нови. Няма и да дойдат. Кой ще тръгне да чете как да си регистира псевдоним, как да се идентифицира и т.н. когато още като си пуснат компютъра и Skype-а се е логнал сам, автоматично.. Да не забравяме, че там няма никой по-голям от теб, никой не може да те ban-не от канала, никой не може да ти дропи псевдонима, никой не може да ти направи TO в собствения ти канал, и със сигурност ги няма гъзарите с допълнителен ред във whois-а, които най-често (вече все по-малко) се държат супер арогантно и ако се опиташ да им отговориш по същия начин ще отнесеш наказание - G/K-Line с reason "haide malko pochivka" например.

Onge, отново за съжаление, е много прав. На практика нищо не може да се направи.. Разбира се, винаги ще има хора, които ще си карат трабанта, въпреки че могат да си позволят последния модел на Мерцедес, но тези хора винаги ще са малко. И все по-малко ще стават.

Аз ще бъда един от тях. Мразя Skype с гадните му emoticons, въобще мразя emoticons. Не ми харесва как изглежда претрупаният му интерфейс, не ми харесват агресивните настроики по подразбиране, а именно да се стартира при начално зареждане на операционната система. Въобще.. нищо не ми харесва в Skype. ICQ ме дразни защото докато си намеря клиент, който ме дразни най-малко минаха години.. Стандартният клиент с всичките си реклами ме изкарва извън равновесие просто. А споменах ли, че emoticons адски ме дразнят..

Това, че потребителите няма да се върнат е факт, който освен да бъде приет, друго не може да бъде направено. От тук нататък.. можем да се опитаме да направим UniBG по-комфортно място за прекарване на времето и поне потребителите да си останат толкова колкото са в момента.

Като начало, както каза Mitak, би било добре да се прекратят бановете по лични причини. Както и всички други наказания сложени по лични причини. Въобще, администраторите и операторите трябва да се замислят над поведението си, защото скоро може да няма какво да администрират и ще изгубят голямата виртуална пухена възглавничка, върху която са седнали с големите си виртуални администраторски задници. И операторски.

Отново, както каза Mitak, всички банове с причина "cloneZ" също трябва да се махнат.. Не виждам какво пречи това, че някой си е пуснал 3 клиента.. или 8.. Навремето причината беше, че сървърите се натоварват излишно. Е, сега когато потребителите са над двойно по-малко, вярвам че тази причина не е основателна. Би трябвало тези банове да се сложат едва когато въпросните клонинги се използват за flood или някакъв друг abuse. Махането на тези банове ще позволи на доста доставчици, които NAT-ват клиентите си зад едно IP да използват IRC. И когато някой от тези хлапета заслужи наказание - то да се сложи и по идент. Ако хлапето си смени идента, пак да му се сложи по идент. И ако хлапето не се вразуми, тогава да се сложи бан на целия доставчик, но не с рийзън "clonez", а с истинската причина, както и да се напише заради кой точно е този бан.. Те, хлапетата ще се разберат по между си. И, разбира се, този бан да не е перманентен, а да бъде една седмица или дори по-малко.. Тук ще кажете "абе, кой ще се занимава да слага 3 пъти по идент и чак тогава по IP", но аз ще ви кажа, че това ви е работата драги администратори. Ако не искате да се занимавате, сложете бан на *@* и ви гарантирам, че няма да има никой, който да нарушава виртуалното ви спокойствие.

Narf каза, че в 21-ви век доставчици, които NAT-ват клиентите си зад едно IP не би трябвало да се нарекат такива. Или да ползват connection track ident. До тук добре, изглежда като решение, но не е. Не е, защото на онзи доставчик му дреме на оная работа за UniBG и дали потребителите му ще използват IRC. И ако използват, къде точно ще го използват.. А потребителите като не могат да влязат в UniBG ще влязат някъде другаде. Виртуални приятели човек може да си намери на всякъде. Истината е, че никой няма да тръгне да си сменя доставчика заради UniBG.. Истината е, че понякога дори няма как да си смениш доставчика, дори да искаш.
Просто не им е работа на потребителите да търсят начини да използват UniBG. Попаднах на един текст - Как работи Skype.. Ако на някой му се чете може да хвърли един поглед и да види колко агресивно Skype се опитва да се свърже и какви начини използва.. Просто, ако искаш да имаш клиенти трябва да им осигуриш възможност да използват услугата ти, а не по всякакви начини да режеш тези възможности като бан на цели мрежи от клас C (а понякога и B) или бан на цели shell provider-и..

Но всичко това ще бъде опит да се задържат сегашните потребители. Хората, които спряха да ползват UniBG няма да се върнат отново. Това са хората, които бяха атрактнати от по-нови протоколи като Skype, по-лесни за използване и по-шарени. Няма какво да мислим за тях. Те вече са изгубена кауза. Сега нека се опитаме да задържим тези, които харесват IRC, не ги интересуват шаренийките и не им е проблем да пишат команди към CS и NS.
kaspi
a ako syshtite tes administratori koito spomenavash go prochetat tova (koeto me symnqva) i reshat da se zamislqt (ako imat s kakvo) to togava naistina moje UniBg da ostane na tova nivo, che ako moje i da pomechtaq da mrydne napred.
RABIES
За съжаление, докато има оператори и администратори, които (примерно) не знаят къде се намира сървърът, чийто оператор са те (пак казвам - примерно), надали това ще стане. Изчистете стадото от мършата и може би, наистина може би, нещата ще потръгнат.
ban
Пиковия момент на мрежата беше в края на 2005 г. и началото на 2006 г. (~ 50 000 - 52 000 потребители)
Тогава имаше ли скайп? Имаше! Имаше ли останалите протоколи? Имаше!

КОГА МРЕЖАТА СЕ ПРЕКЪРШИ И ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ПОЧНАХА ДА НАМАЛЯВАТ? КОГАТО ВЪВЕДОХТЕ РАТБОКСА!
Сега ще кажете защо пък заради ратбокса? Ами вижте статистика за броийката на потребители преди въвеждането и погледнете същата тази статистика няколко месеца след въвеждането... (или е просто някакво съвападение и точно тогава хората са решили да ползват скайп?)

Хората бяха си свикнали със старите services..А вие казвахте ще свикнат и с новите.. така свикнаха, че не остана кой да ги използва!
Narf
QUOTE(int21h @ Jan 27 2008, 03:52 PM) *
Абсолютно съм съгласен, че има огромни своеволия от страна на хора с права. Слагат се банове по основателни и не чак толкова основателни причини (най-често лични).. За мен също reason, в който присъстват думичките "spam", "invite" или "abuse" (особено "abuse") са фалшиви и истинската причина е лична. Това е ясно на всеки.. Но никой не маха подобни банове, защото който може да ги махне ще очаква същото от останалите.. Всичко е прекалено навързано.. Всеки си пази виртуалния гъз, виртуалното парче от баницата, виртуалния кокал (и всички останали жаргони за думата "власт").

Тук не съм съгласен.
G-Lines с reason "abuse" не support-вам - там е ясно, но за "invite" и "spam" ... знае се кои са хората, които си измислят reasons - това не значи, че не трябва да се слагат банове въобще.

QUOTE(ban @ Jan 27 2008, 05:19 PM) *
Пиковия момент на мрежата беше в края на 2005 г. и началото на 2006 г. (~ 50 000 - 52 000 потребители)
Тогава имаше ли скайп? Имаше! Имаше ли останалите протоколи? Имаше!

КОГА МРЕЖАТА СЕ ПРЕКЪРШИ И ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ПОЧНАХА ДА НАМАЛЯВАТ? КОГАТО ВЪВЕДОХТЕ РАТБОКСА!
Сега ще кажете защо пък заради ратбокса? Ами вижте статистика за броийката на потребители преди въвеждането и погледнете същата тази статистика няколко месеца след въвеждането... (или е просто някакво съвападение и точно тогава хората са решили да ползват скайп?)

Хората бяха си свикнали със старите services..А вие казвахте ще свикнат и с новите.. така свикнаха, че не остана кой да ги използва!

Skype тогава едва навлизаше.
И понеже спомена статистики - ако погледнеш и тези на останалите големи мрежи, също ще забележиш спад.
DaDiablo
QUOTE(kaspi @ Jan 27 2008, 04:05 PM) *
a ako syshtite tes administratori koito spomenavash go prochetat tova (koeto me symnqva) i reshat da se zamislqt (ako imat s kakvo) to togava naistina moje UniBg da ostane na tova nivo, che ako moje i da pomechtaq da mrydne napred.

Нали знаеш, че администраторите, които ще го прочетат се броят на средните 2 пръста на лявата ръка, а пък тези които ще го разберат се броят на средния пръст на дясната ръка wink.gif
kaspi
QUOTE(DaDiablo @ Jan 27 2008, 06:08 PM) *
Нали знаеш, че администраторите, които ще го прочетат се броят на средните 2 пръста на лявата ръка, а пък тези които ще го разберат се броят на средния пръст на дясната ръка wink.gif

editni si posta, prebroi si prystite na lqvata ryka, i obeshtavam da si iztriq posta.
_LoNDoN4aNiNa_
Според мен, има много решенияя на този проблем. Като например се започне със операторите които (както прочетох във предишни постове) не знаят дори къде се намира даденият сервер на който са оператори. Или такива които реално не си вършат работата както трябва и само седят във ирц и раздават г/к-линий & килове ей така. Другото което може да се направи изцяло зависи от core администраторите на мрежата - а именно Обединение на трите най-големи Български ИРЦ мрежи, във което съм сигурен че никой няма да се съгласи със мен, но все пак изказвам мнение. А доколкото до тези потребители които са се "изнесли" (ако така мога да се изразя) от мрежата, те само могат да се радват на фактът че при миграцията от hybrid services на ratbox-services ни бе даден шанс да си зададем електронна поща вместо перманент-на парола, защото сега при всички тези кражби можем да напишем една команда и да ни бъде доставен генериран токен на електронната ни поща и да си сменим паролата съвсем лесно. Ако това се случи при hybrid services... имаше 2 възможности: 1. да се умоляваш на администратори да ти дропят никът или 2. да забравиш за старият си ник и както се казва 'да продължиш напред'. Ние само можем да сме много благодарни на разработчиците за добре свършената им работа, а не да ги критикуваме. Те правят нещата възможно най-лестни за нас, обикновенните потребители. Както видяхме направиха тъка че ratbox-services да приличат възможно най-много на старите hybrid services от 'каменната епоха'.

П.С. Не критикувайте мнениета на хората, моля.
qtmvrhpt
QUOTE(_LoNDoN4aNiNa_ @ Jan 29 2008, 01:39 AM) *
Другото което може да се направи изцяло зависи от core администраторите на мрежата - а именно Обединение на трите най-големи Български ИРЦ мрежи, във което съм сигурен че никой няма да се съгласи със мен, но все пак изказвам мнение.

Изключително проницателно разсъждение! bravo.gif Няма как да не се възхитя и да подкрепя мнението с две ръце и трите крака. thumbsup.gif Това е единственото предложение в темата, което би довело до увеличаване на броя на потребителите. yess.gif То трябва да бъде разгледано много сериозно от тези, които трябва да го разгледат много сериозно. drag.gif
int21h
QUOTE(qtmvrhpt @ Jan 29 2008, 11:26 AM) *
Изключително проницателно разсъждение! :bravo: Няма как да не се възхитя и да подкрепя мнението с две ръце и трите крака. :thumbsup: Това е единственото предложение в темата, което би довело до увеличаване на броя на потребителите. :yess: То трябва да бъде разгледано много сериозно от тези, които трябва да го разгледат много сериозно. :drag:

Личното ми мнение е, че най-спокойно можете да забравите за идеята.

Разцепването на UniBG преди години беше продиктувано от прекалено много лични интереси и вражди, които и до днес не са забравени и не мисля, че скоро ще бъдат. От което следва, че няма как да се съединят същите онези хора, които преди години са се разцепили и между които винаги ще има вражда.

А и от едно съединяване ще спечелят потребителите, докато хората от които зависи само ще изгубят част от властта си.

Просто не виждам как би могло да се случи подобно нещо..
GoodINC
QUOTE(_LoNDoN4aNiNa_ @ Jan 29 2008, 01:39 AM) *
Според мен, има много решенияя на този проблем. Като например се започне със операторите които (както прочетох във предишни постове) не знаят дори къде се намира даденият сервер на който са оператори. Или такива които реално не си вършат работата както трябва и само седят във ирц и раздават г/к-линий & килове ей така. Другото което може да се направи изцяло зависи от core администраторите на мрежата - а именно Обединение на трите най-големи Български ИРЦ мрежи, във което съм сигурен че никой няма да се съгласи със мен, но все пак изказвам мнение. А доколкото до тези потребители които са се "изнесли" (ако така мога да се изразя) от мрежата, те само могат да се радват на фактът че при миграцията от hybrid services на ratbox-services ни бе даден шанс да си зададем електронна поща вместо перманент-на парола, защото сега при всички тези кражби можем да напишем една команда и да ни бъде доставен генериран токен на електронната ни поща и да си сменим паролата съвсем лесно. Ако това се случи при hybrid services... имаше 2 възможности: 1. да се умоляваш на администратори да ти дропят никът или 2. да забравиш за старият си ник и както се казва 'да продължиш напред'. Ние само можем да сме много благодарни на разработчиците за добре свършената им работа, а не да ги критикуваме. Те правят нещата възможно най-лестни за нас, обикновенните потребители. Както видяхме направиха тъка че ratbox-services да приличат възможно най-много на старите hybrid services от 'каменната епоха'.

П.С. Не критикувайте мнениета на хората, моля.

Вие ми е интересно, откъде знаете, кой как си вършел 'работата'?
^_JoHn_DoE_
QUOTE(GoodINC @ Jan 29 2008, 02:37 PM) *

Няма ли да е добре да разберем? blink.gif
_LoNDoN4aNiNa_
QUOTE(GoodINC @ Jan 29 2008, 12:37 PM) *

Съдейки по форума и от коментари от различни потребители се повтарят никовете на няколко оператора/администратора, а това са именно NoEx, Narf, ти (GoodINC), dJ_extazY, PacMan и onge... (за други в момента не се сещам, затова ще моля да ме извините) това според мен са хората които си заслужават да са оператори във мрежата. Останалите.. незнам колко са общо, но в сайтът често се вижда "56 оператора" са онлайн, и малко по-нагоре от това число... нищо лично.
Доколкото до няколко поста по-нагоре, което каза int21h аз го бях казал и във предишният си пост, че това никога няма да се случи. Аз написах едно от малкото възможни и невъзможни решения на това 'пропаднало' положение.
hatred
QUOTE(_LoNDoN4aNiNa_ @ Jan 29 2008, 03:12 PM) *
....

Готин, не се занимавай с глупости. Живей си живота и го остави тоя чат намира smile.gif
Dragster
QUOTE(hatred @ Jan 29 2008, 06:42 PM) *
Готин, не се занимавай с глупости. Живей си живота и го остави тоя чат намира smile.gif

Така е.
Кво се занимавате с глупости ви се чудя на акъла. biggrin.gif
Scorpion
QUOTE(int21h @ Jan 29 2008, 11:34 AM) *
Личното ми мнение е, че най-спокойно можете да забравите за идеята.

Разцепването на UniBG преди години беше продиктувано от прекалено много лични интереси и вражди, които и до днес не са забравени и не мисля, че скоро ще бъдат. От което следва, че няма как да се съединят същите онези хора, които преди години са се разцепили и между които винаги ще има вражда.

А и от едно съединяване ще спечелят потребителите, докато хората от които зависи само ще изгубят част от властта си.

Просто не виждам как би могло да се случи подобно нещо..

Към GoodINC smile.gif

Интересно ми е ,ти дали знаеш? smile.gif Повечето тук незнаят къде се намират ,а и Унибг няма да се оправи никога.
Единсвенното правило което би довело до малък напредък е ,премахването на глобалните оператори + жупване на някой сървъри като оня селинет ли къв е ,като оптик-бг , като лт-теч,бе в смисъл ей такива някви изцепки.

ЦИтат smile.gif сами си вадете изводи бляд..

Въпроса по-горе беше към GoodInc или както е там smile.gif

2007-10-24 17:10:55 mc_!noex@irc.naturella.com Nikola, zashto suspendvash chujdi kanali s prichina "full bnc-ta", kogato ti samiqt pylnish tvoq s tqh?

Кво прайме? Туй си е Фун-УниБГ smile.gif

Един като Бизтиьо ви трябва да ви нажупе всички некадърници и пишман опери или там к'вито се водите =)

Нафарфорий: Няма оправиа да го ева ! smile.gif

Рибата се вмирисва от към главата =) драги ..
_LoNDoN4aNiNa_
QUOTE(Scorpion @ Jan 29 2008, 07:41 PM) *
Единсвенното правило което би довело до малък напредък е ,премахването на глобалните оператори + жупване на някой сървъри като оня селинет ли къв е ,като оптик-бг , като лт-теч,бе в смисъл ей такива някви изцепки.

Защо да се 'премахнат' всички глобални оператори като биха могли просто да ги заменят. За джупване... единственно и само един сервер го заслужава, и мосля че всички знаем кой е той.
Scorpion
Защото единственното което ще стане е да изчистим лайната за да изсерем нови smile.gif затова би довело до напредък е за де изчистят само smile.gif
GoodINC
Нашите никове се споменават най-често защото само ние посещаваме и пишем във форума, но това не значи, че останалите не си вършат 'работата', дори и тези за които някога се пишат глупости. Според мен и на Nikola, ще му дойде времето, като гледам вече не е толкова редовен, може и сам да се откаже.
silence
QUOTE(Scorpion @ Jan 29 2008, 10:41 PM) *
Към GoodINC smile.gif

Извинявай много, ама мисля че си с грешка. От гледна точка на топологията на мрежата (нещо което администраторите на днешни времена не поглеждат)
лт-тех трябва да остане. Прав си, че има едно 1/3 сървари които са абсолютно ненужни но за това трябва да има вотинг, за това трябва да има човек който да предложи ънлинкването на даден сървар.
Ако се позова на твоите разсъждениа, трябва да се направи следното:
1. Ънлинк на Селлинет поради причина - некадърен администратор.
2. Ънлинк на Оптик-бг.Нет или старият ирс.бургас.нет - причина нов сървар (сървъра е напълно нов дори и някои хора да го изкарват за стария, а и дори така да е, първо трябва да се прегласува смяната на местоположението му (поне така пише в едни правила които са забрваени от голамя част от администраторския колектив)
3. Ънлинк на ирс.ис-бг.ком - Освен клиентите на шел услугите им, дурги има ли?

Няма смисъл да продължавам. Водих подобна дискусия с няколко приятелчета и си изказах мнението - мрежата не е мрежа - тя е софийска пайжина.
Не знам колко от вас си спомнят какво представляваше мрежата преди 5-6 години, но тя определено не беше това.
Аз лично не виждам смисъл 92% от сърварите да се намират в София, а впрочем дори не виждам какъв е смисъла да присъстват 6 сървара.
Смешно е - един дата център, 3 сървара в него ... смисъл ? Може би единият ще падне с 2 минути по-късно ?

QUOTE(_LoNDoN4aNiNa_ @ Jan 29 2008, 10:47 PM) *
Защо да се 'премахнат' всички глобални оператори като биха могли просто да ги заменят. За джупване... единственно и само един сервер го заслужава, и мосля че всички знаем кой е той.

Сърварите са много повече wink.gif
А операторите наистина не са нужни.
Scorpion
Хич даже не съм в грежка smile.gif

Представиси тва което казваш е вярно?КАК ЕДИН ЮЗЪР ще го разбере?Боли го кура юзъра ,той изка да си чати и да не го килват,нито да му вземат,ника wink.gif .Аз сам сигурен,че ще има напредък ако махнат глобалните + оня онгеборен ли къв е ,да махнат излишните квартални доставченски сървърченца и готово smile.gif,и ако тогава няма напредък,просто да не ви дреме,нали може да си чатите с приятелите си ,защо трябва все да лейте мозак кое как и защо smile.gif
Elerina
Според мен масовият потребител си няма и идея кой му администрира мрежата, как му я администрира и т.н. и не това е причината да спада интересът към IRC чатовете.

Естествено е една маса хора да се оттеглят от IRC (порастване, започване на работа, семейни задължения и прочие причини). За да се поддържа нивото на потребители, трябва от друга страна да имаме привличане на нови. Което обаче не се случва. Навсякъде се рекламират скайпове, майпове и т.н. Имам две по-малки сестри, които използват всякакви чат програми, освен IRC клиенти. Свикнали са си със смайлитата, аудио и видео чата и другите екстри като игрички, музички и али-бали.

Колко популярна беше едно време Doom II? Да, ама сега всички играят WoW wink.gif

Ако приемем IRC като продукт, то накратко опаковката, съдържанието и маркетирането му съкс. Нормално е да запада.
_LoNDoN4aNiNa_
QUOTE(Elerina @ Jan 30 2008, 09:35 AM) *
Според мен масовият потребител си няма и идея кой му администрира мрежата, как му я администрира и т.н. и не това е причината да спада интересът към IRC чатовете.

Естествено е една маса хора да се оттеглят от IRC (порастване, започване на работа, семейни задължения и прочие причини). За да се поддържа нивото на потребители, трябва от друга страна да имаме привличане на нови. Което обаче не се случва. Навсякъде се рекламират скайпове, майпове и т.н. Имам две по-малки сестри, които използват всякакви чат програми, освен IRC клиенти. Свикнали са си със смайлитата, аудио и видео чата и другите екстри като игрички, музички и али-бали.

Колко популярна беше едно време Doom II? Да, ама сега всички играят WoW wink.gif

Ако приемем IRC като продукт, то накратко опаковката, съдържанието и маркетирането му съкс. Нормално е да запада.

thumbsup.gif Много добре казано smile.gif Ето ви едно кратко и изчерпателно обобщение на проблемът със намаляването на потребителите на УниБГ...
Scorpion
По тая логика,жените не раждат? След като едните се развиват и дъртеят,нали трябва да има техни заместители?Къде са? smile.gif
Narf
QUOTE(Scorpion @ Jan 30 2008, 05:10 PM) *
По тая логика,жените не раждат? След като едните се развиват и дъртеят,нали трябва да има техни заместители?Къде са? smile.gif

Преориентират се към по-новите протоколи за комуникация.
IRC не е човечеството, не може да съществува с векове.
Scorpion
И все пак ,не е толкова дустоверно това оправдание,за новите протоколи и неща от този род,повече бих казал,че му куца екипа smile.gif може би около 90% smile.gif
_LoNDoN4aNiNa_
QUOTE(Scorpion @ Jan 30 2008, 04:52 PM) *
...повече бих казал,че му куца екипа smile.gif може би около 90% smile.gif

I wonder who said that in the first place biggrin.gif
qtmvrhpt
Трябва чатърите и чатърките да се събират и да си правят чатърчета, които от рано да закърмят с IRC протокола, за да осигурят свои заместители, когато одъртеят. За това хич не се оправдавайте, че протоколите били виновни. Виновни са Гошовците и прилепите!

n.n: Държа отново да изразя възхищението си от проникновението на _LoNDoN4aNiNa_ и Scorpion.
Lam3r4e
Грррр, до мързя ме да изчета всичките Ви драсканици smile.gif

А бе ...Казано на кратко, всяко чудо за 3 дни ...Пиша го в смисъл свързан с прословутия скайп, ами и то е някакъв тип сървър и то от претоварване напоследък започва яко да се скапва, не знам някой имал ли е някакъв тип проблем свързан с комуникацията по скайп, но аз ...Мои приятели, съученици и т.н., не са 1, не са 2ма хората ползващи скайп и оплакващи се напоследък от 'затруднената' комуникация.Но много от съобщенията си остават там където са или закъсняват ужасно много, от типа на седмици ...И много потребители също се оплакват от грешно показвания скайп статут просто не се отчита правилно.

Относно команди, сервизи, сървъри и т.н. това са си пълни глупости, че потребителите са се отказали заради това от УниБГ, искате да 'кажете', че замрелите мрежи (няма да споменавам конкретни наименувания) които се опитват да се 'разраснат' се пълнят в момента ? - и то защото ползват разни версии на старите сервизи на УниБГ ?
Хм ...Определено, не е така.

А това, че в УниБГ, административната част понякога се гаври с потребителите си (пак се връщаме на старата песен, но с нов глас 'лян лян лян ...') е съвсем друга тема, както всеки знае това си е в тяхно право, нито аз нито, някой друг потребител поддържа, нечии сървър от УниБГ, че да казва на административната му част или по-точно да му държи сметка, защото suspend-нал някой прякор/канал или раздал някой друг г/к - лине ...

И пак да се върна към темата за командите, не знам някой разглеждал ли е помощните команди на скайп, но за мен се опитват да го направят почти - irc 2 с подобрения в частност на комуникацията.Разгледайте помощната информация на скайп, ще видите познатите Ви команди /kick /ban и какви ли не, още простотии.
Ами създаването на една чат стая в скайп, според мен е равностойно на /cs register #...
Можеш да слагаш различни статути на потребителите, които си вкарал в чат стаята си, можеш да ги сритваш, да ги баниш и т.н.

Така, че едва ли проблема е в УниБГ за намаляващият брой потребители.Както някой спомена в 21ви век сме, всеки ден излизат нови и нови и нови и много, много нови неща (във всяка насока, за която се сетим).
Напълно нормално е да има тук-там спад smile.gif
И всичко останало е въпрос на желание и личен избор smile.gif
MuXaSta
И до какъв извод се стигна? УниБг, няма никаква вина за близо 3 кратното намаляване на потребителите, виновен е Скайп, и алтернативните варанти за чат като цяло. Ако някой погледне предния ми поуст ще види че бях предложил реклама, добавяне на уеб чат, изготвяне на специален скрипт от хора от УниБг.
Но явно, това не са варианти за вас. Не мога да разбера, как девелопъри, приемат цялат тази работа като нещо нормално и едва ли не не им пука, ако ще и са 5 потребителя да останат.Това е абсурдното в цялата ситуация.
_LoNDoN4aNiNa_
QUOTE(MuXaSta @ Jan 30 2008, 06:25 PM) *
Ако някой погледне предния ми поуст ще види че бях предложил реклама, добавяне на уеб чат, изготвяне на специален скрипт от хора от УниБг.

1. Уеб чат си има
2. Изработването на 1 скрипт е простотия и много губене на време
3. Нищо лично.
Narf
QUOTE(MuXaSta @ Jan 30 2008, 08:25 PM) *
И до какъв извод се стигна? УниБг, няма никаква вина за близо 3 кратното намаляване на потребителите, виновен е Скайп, и алтернативните варанти за чат като цяло. Ако някой погледне предния ми поуст ще види че бях предложил реклама, добавяне на уеб чат, изготвяне на специален скрипт от хора от УниБг.
Но явно, това не са варианти за вас. Не мога да разбера, как девелопъри, приемат цялат тази работа като нещо нормално и едва ли не не им пука, ако ще и са 5 потребителя да останат.Това е абсурдното в цялата ситуация.

Уеб чатове има много, а и не откриваш топлата вода.
Elerina
Малко ми досмеша, ама... вие да нямате някакви приходи от IRC, че да му правите реклама и да се тревожите за привличането на потребители rolleyes.gif
hatred
QUOTE(Elerina @ Jan 30 2008, 06:33 PM) *
Малко ми досмеша, ама... вие да нямате някакви приходи от IRC, че да му правите реклама и да се тревожите за привличането на потребители rolleyes.gif

Точно ние не :> Но и такива ги има :>
^_JoHn_DoE_
QUOTE(Elerina @ Jan 30 2008, 08:33 PM) *

Нямат, ама после отде ще си избиват комплексите, освен един на друг...

Подкрепям идеята за тениските с надписи "IRC never dies" biggrin.gif
Това е семпла версия на форума. За да видиш пълната версия, която има повече информация, по-добра подредба и снимки, натисни тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.