Време е да бъдат взети радикални мерки срещу администраторския произвол, който аз и вие като потребители търпим вече от една камара време. По-долу ще изложа съображенията си, относно това, както и предложения за промяна, като се надявам съвестната част от управлението на мрежата, защото такава има и то доста сериозна, да направи необходимото за промяната и за да не се чувстваме ние - потребителите в небрано лозе.
За никого вече не е тайна, че базата данни, съхраняваща потребителски имена и пароли, както и друга информация на потребителите в мрежата за пореден път беше открадната /08.10.2007г./ Не мога да си кривя душата и да твърдя, че не съм знаел дни след като беше извършена кражбата, но си замълчах тогава, тъй като ми беше поръчано да мълча от сериозни в мрежата лица, чиито имена и никове няма да споделя. Това, което ме накара да пиша тази тема обаче е инфото, което получих наскоро, че в машината, на която се съхранява базата данни има оставен бекдор /възможност за технически грамотни лица, чието използване би могло да доведе до доста сериозни последствия за цялата мрежа/ и базата данни се тегли редовно. Сегашният разработчик на помощни сървисез /Gliner, SocksCleaner, Seen*, SAN и т.н. и т.н./ ongeboren е бил запознат със съществуването на този пробив в сигурността и въпреки това не е предприел абсолютно нищо в насока на отстраняването му. За никого не е тайна, че предишният лидер на т.нар. политическа организация Натурела /само в irc, разбира се/ Бисти е в приятелски взаимоотношения с хостера на базата данни /намираща се на debian.spnet/ Петър Щинков, което позволило на предпоследния действайки на собствена глава да обяви неофициално гласувания като разработчик на помощни сървисез ongeboren за разработчик и на официалната версия на ircd, както и services и да му бъде даден достъп до машината, на която се хостват последните. Бидейки човек със сериозни технически познания, а и вече стабилна позиция в мрежата престъпното бездействие на разработчика на помощни сървисез се явява сериозно нарушение на морала и етиката, които се очаква един такъв солиден човек да има. Не е тайна и явното презрително държание на горепосочения разработчик по помощни сървисез спрямо други администратори, оператори и потребители на мрежата, несподелящи възгледите му. На налагането на собственото му мнение, като се възползва от стабилния гръб, който му е осигурен от Бисти бяхме свидетели всички и то не веднъж. Това е фактическата обстановка, с която съм запознат и която държа да изложа и пред вас за да сте наясно за какво иде реч. Ако съм сбъркал някъде, моля да бъда извинен - поправки съм склонен да направя, независимо от какви страни дойдат.
В момента базата данни се разпространява свободно из интернет пространството от лица /или по-скоро "деца"/ с ниски морални и човешки ценности, целящи уронването на престижа на потребителите /и това включва и лицата от управлението/ на мрежата, както и създаване на чувство за несигурност. Явно е, че подобно чувство доста хора го имат и доказателство за това са непрестанните в последните няколко дни злоупотреби с пароли от откраднатата база данни.
Предложенията ми за оправяне на моментната ситуация са следните.
На първо място следва сървисез, както и базата данни да бъде с променен хостинг. Сървисез да бъдат хоствани от технически грамотни лица, които да направят всичко по силите си с цел сигурността на мен и вас - хората от мрежата. Имам три предложения за такива лица и това са nss, abo или Rumen. Хора, доказали се с възможностите си в мрежата, както и персонален и личен план. Тъй като мрежата работи на особени начала се надявам някой от посочените трима да даде мнение по въпроса с цел установяване на възможностите му да отделя от свободното си време, без да очаква материално възнаграждение за това. Единственото, което ние като потребители можем да осигурим е едно признание.
Второ - да бъдат гласувани разработчици на официалните версии на сървисез и ирцд за да бъде мрежата на едно ниво, на което се очаква да бъде мрежа, намираща се в топ 10 в световен мащаб. Досежно разработчиците на последните смятам, че най-удачни варианти за това са core-ix /който вече е бил гласуван за разработчик на сървисез, но достъп до такива така и не му беше даден/, int21h, който въпреки неразбирателствата, които имахме с него смятам, че е един стабилен човек със стабилни познания в областта и би бил перфектен вариант за някоя от изброените позиции. Третото ми предложение е NoEx - човек, който винаги се е отнасял с разбиране към предложенията и проблемите на потребителите, на които всички сме свидетели, откакто е разработчик, а също така обстоятелство, поради което го предлагам е младата му възраст. На мрежата е нужна млада кръв, ентусиасти, които да спомагат за развитието й, като се предполага, че биха имали повече време, което да отделят на мрежата. Моля също така при възможност посочените три лица да заповядат тук, в тази тема за да обсъдим тези въпроси и възможността им за участие.
Трето - след евентуалното преместване на хостинга и осигуряване на максимално възможно секюрити базата данни следва да бъде занулена /всички никове и канали да бъдат дропени/ за да започне всичко отначало, като потребителите на мрежата бъдат предупредени в предварителен срок по подходящ начин /съобщение на Global, сайт на мрежата, форуми/ за дата и час, в които ще бъде направено това за да могат да регистрират никовете и каналите си.
Това са предложенията ми. Моля да се включат максимален брой потребители и управници на мрежата за да се получи една културна дискусия с цел отстраняване на посочените нередности. Благодаря за вниманието и участието ви.
п.п. Тредът ще бъде закачен като важен и ще бъде подложен на строг модераторски контрол. Моля да проявите разбиране и да уважавате остналите така, както искате да бъдете уважавани вие. Отново благодаря.
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
редакция, според новопостъпили информации и мнения по-надолу:
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
-- Румен отказа това предложение. Може би не желае да бъде въвличан в интригите, които 100% ще възникнат. Причините за отказа му не се наемам да коментирам повече от това.
-- По предложение на X-PrAnK: Базата данни да остане същата, но със сменен хостинг. ongeboren да остане девелъпър по помощни сървисез /предполагам тогава ще бъде нужно наистина на администраторите да бъде дадена възможност да оперират с псевдоними и канали за да могат да върнат окрадените до момента такива/
-- По предложение на C-Murder: Спиране на сървисез и премахване на операторските линиия /първата част на тази идея приемам искрено присърце/
-- По предложение на Schemer: Смяна на хостинга и въвеждане на еднократна промяна в потребителската перманентна парола. Възможност администраторите да сменят сетнати мейлове на новорегистрираните псевдоними.
-- Предложения на PrinceIgor: 1. Уведомяване на потребителите да сменят своя identidy password посредством съобщение от Global.
2. Известно време, примерно 28 дни след пускането на съобщението, командата setemail отново да бъде достъпна и да се извършва посредством identidy password.
3. Съобщение от Global към потребителите да сетнат e-mail, който да не променят поне 56 дни.
2. 56 дни след сетването на даден e-mail, без той да бъде променян, командата setemail повече да не бъде достъпна.
-- Предложение на int21h: Нещата да бъдат оставени в текущия им вид и да се работи по сигурността на машината, на която се хоства сървисез.
-- Предложение на dJ_extazY: Да се махне ограничението на новорегистрирани псевдоними за смяна на парола.
-- Предложение на kopekmop: Да се премахне перманентната парола за никовете, на които вече е зададен имейл. За останалите да се даде срок за задаване на имейл, след което да се дропят.