Izhojdame ot 36 uchebni sedmici i prepodavatel po matematika ot ezikova gimnazia - natovarenost: 3 paralelki po 26 uchenika, 5 vipuska, 2 chasa sedmichno s vsyaka paralelka. Obiknovenno ezikovite gimnazii imat poveche ot 3 paralelki, koeto avtomatichno shte iziskva oshte edin prepodavatel po matematika i shte moje da se pravyat optimizacii, kato poemaneto na 2 celi vipuska i polovinata ot treti vipusk ot edin prepodavatel, koeto shte oblegchi negovata lichna podgotovka za chasovete, no i taka e priemlivo za grubiat mi model.
1) 3 paralelki * 5 vipuska * 2 chasa sedmichno = 30 chasa sedmichno (za prostota priravnyavam uchenicheskiat chas na astronomicheski chas).
2) vsyaka sedmica prepodavatelyat shte gubi po 5 chasa da se podgotvi za materiala, kojto shte prepodava na 5-te vipuska po 3 puti.
3) mejduchasiata, koito vlizat v 30-te chasa ot tochka 1) se izpolzvat naj-chesto za zadavane na vaprosi ot uchenici, zatova i te spadat kum rabotnoto vreme i zakruglyaneto ot tochka 1) vsushtnost e realna stojnost.
4) kontrolno vseki 3 sedmici (tuk preuvelichavam, navremeto pravihme po edno kontrolno vseki 4 sedmici) : 12 kontrolni godishno * 5 minuti za proverka * 3 paralelki * 26 uchenika * 5 vipuska = 390 chasa. kato razpredelim tezi 390 chasa ravnomerno prez 36-te uchebni (rabotni) sedmici, poluchavame 10.8 chasa sedmichno.
5) 2 roditelski sreshti godishno, po moi spomeni sreshtite otnemaha totalno 3 chasa - da go kajem 6 chasa godishno ili da preuvelichim na 10 chasa, kato gi razpredelim ravnomerno m/u 36-te rabotni secmici, poluchavame 0.28 chasa
Sbora dotuk pravi 30 + 5 + 10.8 + 0.28 = 46.08 chasova rabotna sedmica ili ako predpolojim, che kontrolnite se proveryavat naj-chesto vkushti pred televizora, kakto vprochem i uchenicite si pishat domashnite, vsushtnost mojem da priemem, che prez 5-te dni, kogato cyaloto vnimanie i prisustvie na prepodavatelya se iziskva na teritoriata na uchilishteto pravi 35.28 chasova rabotna sedmica, koeto e maluk plus, predvid vuzmojnostta chovek sam da si upravlyava svobodnoto vreme izvun rabotnoto myasto, v koeto tryabva da vmesti 11 dopulnitelni chasa.
Po tezi izchislenia, edin prepodavatel raboti 1658 chasa v godinata i ima 16 sedmici!!! platena otpuska po vreme na vakanciite. 16 sedmici!!! i az bih rabotil na 46 chasa rabotna sedmica, vmesto 37, ako mi davaha tolkova mnogo vreme da otsustvam ot rabota..
Sushto taka, ot vreme na vreme se organizirat i kulturni meropriatia - putuvania (chesto i v chujbina), teatri, koncerti, poseshtenia na muzei, kudeto opredelena brojka prepodavateli otivat ili napulno bezplatno ili za minimalno zaplashtane (razhodite za uchitelite pone v moe vreme se pokrivaha ot uchenicite).
Neka ako nyakoj ne e suglasen s men, vmesto da me kritikuva da dobavi tochka, koiato sum propusnal.