Помощ - Търси - Регистрирани - Календар
Пълна версия: kolko realno rabotyat uchitelite
UniBG Forums > Дискусии > Основни
Гост
Izhojdame ot 36 uchebni sedmici i prepodavatel po matematika ot ezikova gimnazia - natovarenost: 3 paralelki po 26 uchenika, 5 vipuska, 2 chasa sedmichno s vsyaka paralelka. Obiknovenno ezikovite gimnazii imat poveche ot 3 paralelki, koeto avtomatichno shte iziskva oshte edin prepodavatel po matematika i shte moje da se pravyat optimizacii, kato poemaneto na 2 celi vipuska i polovinata ot treti vipusk ot edin prepodavatel, koeto shte oblegchi negovata lichna podgotovka za chasovete, no i taka e priemlivo za grubiat mi model.

1) 3 paralelki * 5 vipuska * 2 chasa sedmichno = 30 chasa sedmichno (za prostota priravnyavam uchenicheskiat chas na astronomicheski chas).
2) vsyaka sedmica prepodavatelyat shte gubi po 5 chasa da se podgotvi za materiala, kojto shte prepodava na 5-te vipuska po 3 puti.
3) mejduchasiata, koito vlizat v 30-te chasa ot tochka 1) se izpolzvat naj-chesto za zadavane na vaprosi ot uchenici, zatova i te spadat kum rabotnoto vreme i zakruglyaneto ot tochka 1) vsushtnost e realna stojnost.
4) kontrolno vseki 3 sedmici (tuk preuvelichavam, navremeto pravihme po edno kontrolno vseki 4 sedmici) : 12 kontrolni godishno * 5 minuti za proverka * 3 paralelki * 26 uchenika * 5 vipuska = 390 chasa. kato razpredelim tezi 390 chasa ravnomerno prez 36-te uchebni (rabotni) sedmici, poluchavame 10.8 chasa sedmichno.
5) 2 roditelski sreshti godishno, po moi spomeni sreshtite otnemaha totalno 3 chasa - da go kajem 6 chasa godishno ili da preuvelichim na 10 chasa, kato gi razpredelim ravnomerno m/u 36-te rabotni secmici, poluchavame 0.28 chasa

Sbora dotuk pravi 30 + 5 + 10.8 + 0.28 = 46.08 chasova rabotna sedmica ili ako predpolojim, che kontrolnite se proveryavat naj-chesto vkushti pred televizora, kakto vprochem i uchenicite si pishat domashnite, vsushtnost mojem da priemem, che prez 5-te dni, kogato cyaloto vnimanie i prisustvie na prepodavatelya se iziskva na teritoriata na uchilishteto pravi 35.28 chasova rabotna sedmica, koeto e maluk plus, predvid vuzmojnostta chovek sam da si upravlyava svobodnoto vreme izvun rabotnoto myasto, v koeto tryabva da vmesti 11 dopulnitelni chasa.

Po tezi izchislenia, edin prepodavatel raboti 1658 chasa v godinata i ima 16 sedmici!!! platena otpuska po vreme na vakanciite. 16 sedmici!!! i az bih rabotil na 46 chasa rabotna sedmica, vmesto 37, ako mi davaha tolkova mnogo vreme da otsustvam ot rabota..
Sushto taka, ot vreme na vreme se organizirat i kulturni meropriatia - putuvania (chesto i v chujbina), teatri, koncerti, poseshtenia na muzei, kudeto opredelena brojka prepodavateli otivat ili napulno bezplatno ili za minimalno zaplashtane (razhodite za uchitelite pone v moe vreme se pokrivaha ot uchenicite).

Neka ako nyakoj ne e suglasen s men, vmesto da me kritikuva da dobavi tochka, koiato sum propusnal.
kaspi
mi da tochka zanimavane s oligofrencheta vseki chas i habene na nervi.
nik666
Пиши на кирилица, че латиницата свърши.
DarkSol`2Bz
Sbora dotuk pravi 30 + 5 + 10.8 + 0.28 = 46.08 chasova rabotna sedmica

Ами часовата разлика.? mellow.gif Ти знаеш ли, че в Белгия сега часът не е толкова, колкото е sad.gif ?
Иначе много хубава тема! (какво си написал в нея?)
GoodINC
Осрахте труда на човека...
dreben
QUOTE(GoodINC @ Oct 30 2007, 12:43 PM) *
Осрахте труда на човека...

Не знаех, че това, което се прави в кенефа се вика "труд" :>
KoCToBa
Много искам да взема отношение по темата, стига "човекът-цифра" да беше изказал мнение или задал въпрос. Лично аз, освен факти за работното време на учителя - друго не видях.
Да разбирам, че се оплакваш от работното време на учителя като натовареност или да разбирам, че недоволстваш срещу ваканциите и свободното време с което мислиш, че разполагат те.
Задай поне някакъв въпрос моля те... просветли нас невежите.... hmm.gif
Dragster
В крайна сметка какво излиза?

QUOTE(dreben @ Oct 30 2007, 12:49 PM) *
Не знаех, че това, което се прави в кенефа се вика "труд" :>

Труд е все пак - събличане (частично или не), напъни, отваряния, падания, цамбурвания..
GoodINC
Че с тая стачка се пооляха малко...
KoCToBa
QUOTE(GoodINC @ Oct 30 2007, 03:20 PM) *
Че с тая стачка се пооляха малко...

Не мисля, че стачката има отношение в поста най - горе, или поне той никъде не говори за нея... просто не разбрах човека "за" или "против" е за това което е написал, за да знам как да му отговоря.
GoodINC
Според мен е против, ако съдим по написаното.
nik666
Ама ти си го прочел цялото? blink.gif
rfk
И аз съм против, половината ми учители закъсняват с по 10-15 минути за час защото "трябвало да си изпият кафетата" , след това влязат ли - айде почват телефоните им да звънят и да се губи още време. И аз съм против увеличението на заплатите им - поне докато не влязат малко в час и те. rolleyes.gif
Stillness
Аз не разбрах защо в посочената езикова гимназия има само един учител по математика. Обикновено са повече. wink.gif
Dragster
QUOTE(Stillness @ Oct 31 2007, 10:04 AM) *
Аз не разбрах защо в посочената езикова гимназия има само един учител по математика. Обикновено са повече. wink.gif

Повече часове => повече пари?
KoCToBa
Това ще заприлича на душевната кофа.. но щом сте рекли...

Относно времевото съотношение за работното състояние на един учител съм доста приятно изненадана, че има хора които реагират така. Примерът който ще дам ще е в стила на, примерът на човекът започнал този пост с което се надявам да отговоря на „не зададения” му въпрос:

Примерът:

1) 250 депутата в 10 партии ( паралелки) по 2 часа седмично ( ако Господ е рекъл...) = за простота приравнявам 1 астрономически час на половин... щ’от те толкова си могат, никой няма право да кара човек с хемороиди да се заседява толкова много на едно място...Sux…
2) Всяка седмица депутата губи по: 84 часа в сън ( в къщи ), още 2 часа сън в парламентарната зала - когато говори опозицията му, поне 5 часа мисли как да прецака „братята си по оръжие” и 1 час за задължителното бъркане в носа.
3) Междучасията - нещо задължително за тях..... само дето задаваните въпроси по време на междучасието или увисват във въздуха, или биват „тежко” разкритикувани - „Ама как може да ме питате такива неща! Кощунство”.. м да Господ да убие таз гадна напаст репортерите задето им развалят блаженството от цигарения дим..
4) Контролните...ех, ех, ех... ако имаше такива и за тях, може би средното IQ щеше да e по голямо от това на женския мозък когато шофира.....(нищо лично и аз съм жена и аз съм руса )
5) Домашните.. много са напрягат горките, докат ги изпият - ъъъъ такова де - напишат... drunk.gif
6) Родителските срещи.....м да, нещо задължително, когато в събота и неделя софийските - депутати тръгнат по родните си места... буркани, ракия, на мама мусаката, вила във Пампорово... айде отиде целия уикенд, че понякога доспиват и през понеделник.. ангина нещо гърлото, стомашни болки...Дуфалак?

За културните мероприятия ?!– въпроса не подлежи на обсъждане! Трябва да ходят по света хората - свет требе да се види ей!
Театрите и изкуството?! - сновна дейност упражняване в парламента – приеми го като курс на обучение. Хората все пак са личен пример за подражание, който всички трябва да следваме и за целта трябва да посещават такива места, т.е. да се до-окултуряват.

Сбора до тук:
Вервайте ми , идея си нямам...
По тези изчисления тя седмицата няма толкова часове, колкото те ползват за почивки...
Работа им била важна?!... ама кой спори тук.....?

Лична мисъл на „глас”: о да … искам и аз такава работа – ще пална свещ... worthy.gif

Към автора:
Арогантно от твоя страна да обиждаш трудът на човек. (лично моя критика към теб, нищо че ти забрани използването на такава...мисля, че Господ ще ми прости.)
Ма колко е работил тоз учител по математика?! – той поне работи, обучава твоето дете или нечие друго.. ..деца да има.
Работели по 2 часа на седмица?! – хайде прочети за хорариум на един учител и че ако той има толкова малко часове не може да бъде назначен на щатно място.
Сигурно си пропуснал да ни кажеш за останалите часове които води, занимални и т.н.
А случайно да си информиран, че за всеки час трябва да имаш написан план – коснпект на това което тряба да преподадеш в час и че при липса на такъв имат пълното право да те уволнят? Така лека равносметка – начален учител - 6 учебни часа, за всеки от тях план – конспект , които драги мой пишеш СЛЕД работно време. Имай на предвид, че началния учител преподава 10 различни предмета (най – малко ) – това го казвам за да разбереш, че в света не съществува само математиката, а и други неща, а да превключиш от рисуването на пеперуди с букви, към писането на план – коснпект по математика е малко гадно... и така цели 6 превключвания... цел гении треа да си за да влезнеш да преподаваш в първи клас.

Заключение:
Много лесно е да погледнеш отстрани и да кажеш: „ Е па тва го мога и АЗ”.... и аз така си мислех като реших да карам кола....
Още един Бай Ганьо дето гледа в канчето на другия.. и за какво държавата била такава... хахахаха ми как защо?!........... hmm.gif
Повече „Дуфалак” треа бе хора...
Stillness
Хорариум...

НАРЕДБА No 5
от 14 май 2002 г.
за нормите за задължителна преподавателска работа и нормативите за численост на персонала в системата на народната просвета
(обн., ДВ, бр.51 от 21 май 2002 г.)

Приложение № 1 към чл. 3, ал. 5
(Доп. - ДВ, бр. 83 от 2004 г.,
в сила от учебната 2004/2005 г.)
Норми за задължителна преподавателска работа на учител, възпитател, педагогически съветник и др.

1. Учител в детска градина, обединено детско заведение, дом за отглеждане и възпитание на деца от предучилищна възраст, лишени от родителска грижа
1.1. учител в детска градина 30 седмично
1.2. учител по музика (по ритмика) 24 седмично
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
2. Учител в I-IV клас 21 седмично
2.1. учител по чужд език в I-IV клас 648 годишно
3. Учител в V-XI (XII, XIII) клас 3.1. български език и литература, математика, чужди езици, информатика, общотехнически и специални учебни предмети 648 годишно
3.2. физика, химия, биология, астрономия 684 годишно
3.3. история, география, философия, музика, корепетиция, изобразително изкуство, физкултура (спорт), хореография 720 годишно
3.4. труд и техника, технологии - при непрофилирано обучение 792 годишно
3.5. учебна практика, лабораторна практика, кормилни упражнения, (управление на МПС и др.) 864 годишно
3.6. производствена практика, лятна изведена практика 18/24 седмично
3.7. учител: сурдопедагог, тифлопедагог, логопед и по ориентиране и мобилност 21 седмично
4. Учител-методик по:
4.1. чужд език 400 годишно
4.2. професионално обучение (когато преподава по теория) 400 годишно
4.3. професионално обучение (когато преподава по практика) 600 годишно

Значи все пак посочения учител по математика има... 2.5 работни часа на ден. За останалите му се плаща допълнително wink.gif
А знанията, както казах вече, проличават на кандидатстудентските изпити. При положение, че при тях процента на двойките е най-голям, за какви знания говорим?

KoCToBa, права си. Нямаме право да гледаме в чуждата паничка. Но когато имаш за пример 14 годишно дете, учителката ти казва, че чете най-добре от целия клас, а то срича и се оплаква, че не може да гледа филми с надписи, защото не успява да ги изчита, пише бележка на приятелка "Кво да праим след даскало, ай да излезем" и някак си започваш да се съмняваш за какво точно му пишат шестиците по български език и литература и дали учителите си вършат съвестно работата или просто гледат да минат някак си тези 2.5 часа на ден...
dreben
QUOTE(KoCToBa @ Oct 31 2007, 01:40 PM) *
/рандом балакс хиър/

Депутати да виде в заглавието на темата.? Мислиме, че човеко ясно си е написал именцето на треда. Квото смяташ, че е за душевната кофа го пиши в душевната кофа. Тука не. Тва не е кофа. Нито душа.
int21h
QUOTE(rfk @ Oct 31 2007, 09:01 AM) *
И аз съм против, половината ми учители закъсняват с по 10-15 минути за час защото "трябвало да си изпият кафетата" , след това влязат ли - айде почват телефоните им да звънят и да се губи още време. И аз съм против увеличението на заплатите им - поне докато не влязат малко в час и те. :rolleyes:

Хайде, хайде, не се прави, че не се молиш преподавателят да закъснее или въобще да не дойде.. И не мисля, че преподавател ще каже "закъснях, защото трябваше да си изпия кафето", дори наистина причината за закъснението да бъде горещо кафе. Т.е. "трябвало да си изпият кафетата" не разбрах на какво е цитат..

И все пак, ако ми кажеш, че всички преподаватели от твоето училище закъсняват за 1-вия си час за да пият кафе - много гадно ще се изсмея, няма майтап. Вероятно веднъж си видял един преподавател да закъснее, а преди това си го видял в кафето и от там следва гениалния извод, че всички преподаватели винаги сутрин закъсняват с 10-15 минути, защото "трябвало да си изпият кафетата".. Come on..

QUOTE(Stillness @ Oct 31 2007, 03:15 PM) *
...Но когато имаш за пример 14 годишно дете, учителката ти казва, че чете най-добре от целия клас, а то срича и се оплаква, че не може да гледа филми с надписи, защото не успява да ги изчита, пише бележка на приятелка "Кво да праим след даскало, ай да излезем" и някак си започваш да се съмняваш за какво точно му пишат шестиците по български език и литература и дали учителите си вършат съвестно работата или просто гледат да минат някак си тези 2.5 часа на ден...

Да, може би си права... за твоя случаи, за това 14 годишно дете, за неговата учителка... Но е адски наивно да си мислим, че нашият опит и пример представлява 100%-ово отражение на всички преподаватели. Всъщност.. масово хората правят тази грешка - мислят си, че каквото е при тях, такова е и при всички. Единственото общо за всички учители е, че се занимават в 90% от времето си с идиотчета и много често им е налага до 12 часа вечерта да проверяват контролни и класни работи.

А дали си вършат работата.. във всяка сфера, винаги ще има хора, които си вършат добре работата, хора който не си вършат работата, хора които си вършат работата "през пръсти" и хора, които живеят заради работата. Ако разделим преподавателите на добри и лоши (такива, които си вършат работата съвестно и такива, които не си вършат работата), тогава много по-добре е лошите да бъдат облагодетелствани за да могат да бъдат облагодетелствани и добрите, от колкото да порежем лошите но с тях да го отнесат и добрите..
Elerina
А пък най ми е смешно как точно тия, дето се оплакват, че учителите са некадърни, пишат неграмотно... rolleyes.gif
Stillness
QUOTE(int21h @ Oct 31 2007, 04:18 PM) *
Да, може би си права... за твоя случаи, за това 14 годишно дете, за неговата учителка... Но е адски наивно да си мислим, че нашият опит и пример представлява 100%-ово отражение на всички преподаватели. Всъщност.. масово хората правят тази грешка - мислят си, че каквото е при тях, такова е и при всички. Единственото общо за всички учители е, че се занимават в 90% от времето си с идиотчета и много често им е налага до 12 часа вечерта да проверяват контролни и класни работи.

А дали си вършат работата.. във всяка сфера, винаги ще има хора, които си вършат добре работата, хора който не си вършат работата, хора които си вършат работата "през пръсти" и хора, които живеят заради работата. Ако разделим преподавателите на добри и лоши (такива, които си вършат работата съвестно и такива, които не си вършат работата), тогава много по-добре е лошите да бъдат облагодетелствани за да могат да бъдат облагодетелствани и добрите, от колкото да порежем лошите но с тях да го отнесат и добрите..

int21h, за трети път посочвам високия процент двойки на кандидатстудентските изпити. При положение, че с математика не би тръгнал да кандидатства ученик, завършил с 3 /по останалите предмети също/, а най-малко с 5, а двойките са преобладаваща оценка на изпитите, това не означава ли, че ако не всички, то поне повечето учители не си вършат работата?

Друг пример мога да дам с учениците от "Дом за деца". Тези ученици посещават редовни (в повечето случаи) училища. До 4 клас повечето не познават буквите, а шестокласниците не могат да прочетат ръкописен текст и това е масово в страната.

Трети пример smile.gif

Съгласна съм, учителите се занимават се с идиотчета, но защо децата са идиотчета? Едва ли само домашното възпитание е виновно wink.gif

QUOTE(Elerina @ Oct 31 2007, 04:33 PM) *
А пък най ми е смешно как точно тия, дето се оплакват, че учителите са некадърни, пишат неграмотно... rolleyes.gif

Ами точно за това става въпрос. Ако всички учители бяха кадърни, всички щяха да пишат грамотно. wink.gif
Elerina
QUOTE(Stillness @ Oct 31 2007, 04:38 PM) *
Ами точно за това става въпрос. Ако всички учители бяха кадърни, всички щяха да пишат грамотно. wink.gif

Не е така. Много от моите съученици пишат неграмотно, а аз си пиша добре pardon.gif
^_JoHn_DoE_
Съгласна съм, учителите се занимават се с идиотчета, но защо децата са идиотчета? Едва ли само домашното възпитание е виновно wink.gif

Имаш клас 25-30 човека, 5 ги няма (болни са), миналия час си казала, че ще изпитваш в началото на часа (следващия), и други 7 са избягали от час. Но с това не пиключва всичко, в класа са има 5-6 лигавнета които постоянно приказват, смеят се, дъвчат, заяждат се с теб и останалите, хвърлят картийки, събарят столове, скубят момичетата. Но ти разполагаш с 40 минути да изпиташ няколко от тях и да им предадеш нов урок. (като пропускам, че винаги има 2-3-4, които са по-бавни от другите). Е как в тая България всички да са грамотни... ? И какво са виновни учителите?! На всеки по отделно трябва да обясняват?! Да гонят бягащите от час?! Да лекуват болните?! Да бият непослушните?! Ако правят всички тези неща, каква заплата трябва да имат ?! blink.gif
int21h
След като post-а ми беше изтрит, ще напиша отново тази част, която беше по темата.

int21h, за трети път посочвам високия процент двойки на кандидатстудентските изпити. При положение, че с математика не би тръгнал да кандидатства ученик, завършил с 3 /по останалите предмети също/, а най-малко с 5, а двойките са преобладаваща оценка на изпитите, това не означава ли, че ако не всички, то поне повечето учители не си вършат работата?

Друг пример мога да дам с учениците от "Дом за деца". Тези ученици посещават редовни (в повечето случаи) училища. До 4 клас повечето не познават буквите, а шестокласниците не могат да прочетат ръкописен текст и това е масово в страната.

Трети пример :)

Съгласна съм, учителите се занимават се с идиотчета, но защо децата са идиотчета? Едва ли само домашното възпитание е виновно ;)

Нека започна от третия пример..
До колкото разбрах, тези табелки са в KAT. Обществена тайна е, че КАТ-аджийте и полицайте не са от най-грамотните хора. Всъщност, много е вероятно тези табелки да са написани от някоя секретарка, която (както се вижда) няма особено голяма представа от българския език. Но това не може да бъде доказателство за немърливост на учителите към работата си.

Вторият пример е за деца, на които образованието им е последната грижа. Мисля, че е разбираемо да са слаби ученици. Разбира се, и там има изключение, но те са пренебрежително малко. Поне аз от както се помня, децата от подобни домове винаги са били неграмотни - дори и през времето когато се твърдеше, че България има една от най-добрите образователни системи.

Първият пример е до някъде показателен за ниското ниво на учениците. Но не винаги означава не добре свършена работа от страна на учителите. Ако не се лъжа, преди две години беше поставен рекорд за най-високи оценки в кандидат студентските изпити. Днешните абитуриенти са учени от същите хора, от които са учени абитуриентите от преди две години. Едва ли всички учители са се променили толкова много, че от единия полюс да скочат на другия..

Но, дори и да си права, дори наистина масово учителите да не си вършат работата, дори да има 10% учители, които си вършат съвестно работата, пак си струва увеличението на заплатите на всички учители. Тези, които го заслужават.. е, ясно е за тях, те просто си го заслужават. Тези, които не го заслужават може да се мотивират. Няма по-голяма демотивация от ниската заплата. Няма по-голяма мотивация от високата заплата. И двете твърдения ги знам от личен опит.

И ако трябва да сме честни, темата въобще не беше дали учителите си вършат работата съвестно, а колко работят (като време).

Без да смятаме паралелки и випуски знаем, че един учител преподава по 6 часа на ден. 6 часа по 45 минути са 4 и половина астрономически часа. Остават три часа и половина за да може преподавателя да подготви уроците за следващия ден. До тук получаваме 8-часов работен ден. Ако, както каза авторът на темата, имаме 5 випуска по 3 паралелки получаваме 15 паралелки. Всяка паралелка за един срок/семестър 2 контролни работи и една класна. Т.е. 15 * 3 = 45 пъти преподавателят трябва да прекара вечерта си в проверяване на писмени работи. Ако броим само работните дни в месеца, то тези 45 вечери са над 2 месеца. В годината се получават 90 вечери прекарани в проверяване на писменни работи. Това са четири месеца и половина (ако броим само работните дни от месеца - т.е. 20 дена грубо казано).

Колкото до ваканциите.. ще кажа само, че мнооого малка част от учителите наистина почиват през лятото и то не през цялото лято. На практика, на всеки учител му се събира не по-голяма почивка от отпуската на средностатистическия бюрократ, който работи в държавна фирма.
Stillness
Ами... не.
По твоите сметки излиза, че не му остава никакво свободно време. Тогава как успява да дава и частни уроци? tongue.gif
Задължителния норматив на един учител по математика е 648 часа годишно. Ако има толкова паралелки, че да се наложи да се преподава повече от тези 648 часа, обикновено се взема друг учител. В противен случай тези часове му се плащат над основното възнаграждение.
Elerina
Всъщност много малко учители дават частни уроци - обикновено реномирани преподаватели от СМГ, НПМГ, класическата и т.н.
Dragster
QUOTE(Elerina @ Nov 1 2007, 11:34 AM) *
Всъщност много малко учители дават частни уроци - обикновено реномирани преподаватели от СМГ, НПМГ, класическата и т.н.

Лъжеш се, много повече са.
Това е семпла версия на форума. За да видиш пълната версия, която има повече информация, по-добра подредба и снимки, натисни тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.