Помощ - Търси - Регистрирани - Календар
Пълна версия: Любим класически композитор
UniBG Forums > Отдих и забава > Словото, Музиката, Изображението
dlh
Има ли фенове на класическата музика?
dreben
Не съм фен. Харесва ми една част от "Лешникотрошачката" /dance of the sugar plum fairy/ на Чайковски и валкърите на Вагнер, а от изброените май никой :>
dlh
добавил
Dragster
Всъщност Бах, Вивалди и Хендел са от барока; Хайдн, Моцарт и Бетховен/минава малко и към романтизма/ са класици, а по-известни романтици са Франц Шуберт и Френц Лист /от ранния романтизъм/, Щраус, Чайковски и Дворжак /от късния романтизъм/.
По-известни композитори на опера от романтизмът са Верди и Пучини.

"Месия" на Хендел е много вдъхновяваща и супер добра и типична за времето си, та и чак сега. Особено частта - And the Glory of the Lord. yess.gif
Бах е най-великия представител на немската музикална школа и дори на барока, но от барока любим си ми остава Хендел. tongue.gif
Моцарт направо цепи със сонатата Piano/Violin Sonata in B Flat (arranged for flute),а Vesperae de dominica са ужасно добри. Върховни! yess.gif
Мисля, че произеденията на Бетховен са най-известни в момента. Симфониите са му много популярни особено както казват онази - Тара дадъм, тара дадъм. biggrin.gif
Между Моцарт и Бетховен се колебая кой ми е любимия класик, защото и двамата ме грабват с нещо от призеденията си.
Френц Лист може да се счита за унгарския Ботев и Вазов, но само че в музиката.
В романтизма, ако считаме Бетховен също за представител на този период значи той ми е любимия тук, но Шуберт също освен цар на песните е и цар на пианото - много го бива, и има много добри произведения. Мен най ме радва Piano Sonata - Scherzo.
Чайковски пък ми е любимия руски композитор. Както каза dreben - Лешникотрошачката. thumbsup.gif Много е запленяваща.
Ааа, и да не забравя оперите на Щраус. Все още не съм ги слушал/гледал всички и не мога да дам крайното си мнение.
Много ми харесва съдържанието на операта на Джузепе Верди - Дон Карлос, може би, защото съм почитател на историята, а съдържанието на операта е изторическо.
int21h
Wolfgang Amadeus Mozart определено.
Sameveel
Слушам класическа музика, да.
Към изброените по-горе бих добавила Johannes Brahms, Edvard Hagerup Grieg, Georges Bizet и Modest Mussorgsky.

ill`
Вагнер, разбира се smile.gif
DeStRuCti0N
Вивалди, разбира се smile.gif
Иначе барок като цяло - Бах, Хендел, Салиери, Скарлати, Албинони, Телеман и т.н.
CrazyGoD
С две ръце гласувам за Шопен wink.gif (И с една за Рахманинов)
Mariyana
В интерес на истината в събота съм канена на концерт по случай 'нам си кво си, на музикалното училище в София, знам само, че позната ще свири на цигулка, ако се не лъжа Пучини. Ако ми издържи нервната система и ако свирят нещо от различни композитори, току виж гласувам компетентно, от гореизброените вероятно съм слушала по нещо само от половината и за момента май не мога да избера фаворит pardon.gif ще едитвам...
Janaa
Вивалди
DarkSol`2Bz
Чайкoвский
black_dahlia
Класическа музика слушам с удоволствие единствено в колата с баща ми. А от всичко, което има, най-много ми харесват "Годишните времена" на Вивалди.
dlh
Странно, че никой не гласува за Менделсон (Сватбеният марш) и Равел (Болеро).

За мен лично Бетовен е номер едно - стилът му е уникален, като дори Чайковски е взел това-онова от работата му.

Все пак спор няма, че всеки един от посочените (че и тези, които споменахте) са гении в най-буквален смисъл.
Elerina
За мен Бетовен изважда най-красивите чувства в музиката.
starshine
za men Beethoven e podtiskasht w pochti wsichkite si proizwedeniq. Inache prawilno nqkoj po-gore e otbelqzal, che powecheto ne sa klasicheski kompozitori. Simfonichna muzika e mozhe bi malko po-prawilno kato opredelenie.
Az sym edinstweniq, za momenta, glasuwal za Puccini - nqkoi ot was znaqt za uwlechenieto mi po operna muzika i jazz (skapan woody allen, promeni mi izcqlo zhiwota ;-) ) ; wednaga sled Puccini narezhdam Verdi. I ot wreme na wreme promiwam mozycite na horata po otnoshenie na italianskite koli ;-)
diabolic
Харесвам Бохеми , мадам Бътърфлай и Тоска на Giacomo Puccini
Stillness
Преди харесвах много барока и слушах предимно композитори от този период. Естествено, любимец ми беше Бах. После към барока прибавих и класицизъм. Романтизма все още не ме грабва. Все пак любимец вече не ми е Бах, но ми е трудно да посоча един пред другите smile.gif В последно време най-често слушам съвременни композитори като Maksim Mrvica, Richard Cocciante,Timo Tolkki, satanas и др. Гласувах за Бетовен, защото е най-известен wink.gif
DeStRuCti0N
QUOTE(Stillness @ Oct 25 2007, 08:56 AM) *
Преди харесвах много барока и слушах предимно композитори от този период. Естествено, любимец ми беше Бах. После към барока прибавих и класицизъм. Романтизма все още не ме грабва. Все пак любимец вече не ми е Бах, но ми е трудно да посоча един пред другите smile.gif В последно време най-често слушам съвременни композитори като Maksim Mrvica, Richard Cocciante,Timo Tolkki, satanas и др. Гласувах за Бетовен, защото е най-известен wink.gif

Мухухахахахаха, какъв композитор съм аз, че и ме слагаш редом с гениите :>
Недей така, че ще ти се смеят хората :>
Stillness
Сложих те при съвременните композитори, които аз слушам. Тук не става въпрос за гении, а за любими композитори. Може би Tolkki и Cocciante са гении, а Maksim, Димитър Налбантов (когото забравих преди малко да спомена) и ти сте виртуози smile.gif А хората преди да започнат да се смеят да чуят "Northern Lights" wink.gif
SkinHeads
Satanas metni da chuem neshto tvoe bre smile.gif offtopic
KoCToBa
За класиката:

Докосване до всяко кътче на съзнанието е да слушам всеки един от тях.. всеки със своите шедьоври и музика за всяко настроение. Казвам го понеже ми се е налагало да свиря повечето от тях (на пиано) и ми е доставяло наистина голямо удоволствие.
Не включвам Рахманинов (оня луд)...ако трябва да избирам между техника на изпълнение и сложност бих избрала Рахманинов – човека просто е гений – бързината на музиката му убива.
Но не за него ще пиша, а за този който ме е впечатлил, по начина по който е творял. Иначе да се спори кой е по- по– най е излишно – всеки от тях има своята музика с която може да докосва.

Та... Да изкажа и моето мнение след малката прелюдия...

Идолът - Ludwing van Beethoven...
- не заради вълшебната си „Ода за Радостта”
изправила на крака цялата Европейска общност – обявена по късно за химн на Европа..
- не и зарди сърцеразбиващата „Лунна Соната”
не само със звученето си , но и историята как е създадена. ( друга тема )...
- не дори и със „Fur Elize”
любима и известна почти на всеки млад талант.

А именно заради....

Малко пояснение за хората които все пак не са толкова запознати, че човека през по голямата част от живота си е творял... глух.
Да загубиш дарбата си толкова млад, когато в мозъка и сърцето ти има само музика е най–голямото наказание което музикант може да получи.

Доказателството:

До Вегелер от 1811г.

…Преди около две години изоставих моя сравнително спокоен и мирен начин на живот и бях принуден да се включа в обществото. Засега не съм забелязал никакви благотворни резултати; може би са доста неблагоприятни. Но кой може да избегне ударите на бурите, бушуващи около него? И въпреки това аз би трябвало да бъда щастлив, може би един от най-щастливите смъртни, ако този демон не беше засегнал слуха ми. Ако не бях прочел някъде, че човек няма право по своя воля да напуска този живот, докато все още може да бъде полезен, аз отдавна щях да съм напуснал тази земя, и то в резултат на собствената си ръка. О! Животът е наистина хубав, но за мен той е отровен навеки….

Бетовен

Оставям на вас да прецените... за мен респекта остава дълбок, защото не е трудно да направим нещо когато можем... а именно да сътворим „докосване”, когато са ни лишили от най необходимото ни...
DeStRuCti0N
QUOTE(KoCToBa @ Nov 17 2007, 01:57 PM) *
Оставям на вас да прецените... за мен респекта остава дълбок, защото не е трудно да направим нещо когато можем... а именно да сътворим „докосване”, когато са ни лишили от най необходимото ни...

Преценил съм - Вивалди :>
Ned
"Лунна соната" и "Ода за радостта" rlz yess.gif
flx
Просто тези 2 композитори за, които гласувах са богове Wolfgang Amadeus Mozart,Ludwing van Beethoven в бранша си.
Това е семпла версия на форума. За да видиш пълната версия, която има повече информация, по-добра подредба и снимки, натисни тук.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.